AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZet se díky výhře ve Vsetíně dotáhl na pátou příčku

Petr Bortlík | 29.02.2020

AZeťáci jeli na horký led třetího týmu tabulku, Vsetínu. Po úvodním přetahování, kdy šel nejdříve Havířov do vedení, které si poté vzali na svou stranu domácí, se hosté opět prodali k náskoku, který již pouze navyšovali až na závěrečných 5:2 po gólu do prázdné branky. Azet tak vybojoval extrémně cenné tři body a vyrovnal bodově pátou Slavii, drží tak ve svých rukou pozici zaručující přímý postup do play off.

CHANCE LIGA - 55.kolo so 29.2.17:00
VHK Vsetín - AZ Residomo Havířov
2:5
(1:1, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 10. L. Volf, 29. R. Vlach (Slováček) – 4. O. Procházka (Matai, E. Němec), 38. Bambula (Malina), 41. Chroboček, 42. F. Seman (Rašner, L. Bednář), 58. L. Bednář (Bambula, Stezka). Rozhodčí: Kopeček, Otáhal – Barek, Blažek. Vyloučení: 8:6, navíc Chroboček (HAV) 10min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3.150. Střely na branku: 37:30 (14:13, 8:12, 15:5). Bloky: 9:11. Vhazování: 37:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:5.

VHK Vsetín: Bláha (A) – Slováček, Kudělka, Smetana, Hunkes (A), Jeřábek, J. Drtina (C), Dudáš – Jonák, Rehuš, Gorčík – Březina, Pechanec, D. Tůma – Procházka, R. Vlach, Kucharczyk – Karafiát, Šilhavý, L. Volf.
AZ Residomo Havířov: Stezka – Dajčar, Chroboček, Malina, Rašner, T. Černý, Mrowiec, Matai – Kotala, E. Němec, O. Procházka – Bambula, F. Seman (A), L. Bednář (A) – Danielčák, Baláž, Doktor – Fridrich, Maruna (C), Bernovský.

První minuty zápasu Vsetína s Havířovem přinesly rychlou a atraktivní podívanou s minimem přerušení. Vsetín začal zhurta a už po půl minutě mohl otevřít skóre Gorčík, v akci dva na jednoho mu ale utekl puk z hole. O chvíli později neuspěl ani Hunkes, jehož rána z mezikruží prosvištěla nad Stezkovou brankou. Havířovští poprvé vážněji zahrozili ve čtvrté minutě a hned z toho byl gól. Zmatku v obranném pásmu VHK využil Ondřej Procházka, který z bezprostřední blízkosti nechytatelně usměrnil střílenou přihrávku Mataie.

V dalších minutách vsadili hosté na aktivní napadání, kterým nutili vsetínské k chybám. Bláha v brance VHK tak byl zaměstnanějším gólmanem, počínal si však spolehlivě. Skvělý zákrok předvedl zejména v desáté minutě, kdy reflexivně vyrazil Kotalovo zakončení z bezprostřední blízkosti. V podstatě z protiútoku se Vsetín dočkal vyrovnání. Lukáš Volf prchl po levém křídle a svůj brejk zakončil přesnou střelou nad lapačku.

I v dalších minutách byli hosté nebezpečnějším týmem, Fridrich a ani dorážející Matai ale tváří v tvář Bláhovi nemířili přesně. V závěru třetiny si oba celky vyzkoušely přesilovku. I v této činnosti si vedli lépe hosté, Bláha ale jejich šance spolehlivě zlikvidoval. Do kabin tak celky odcházely za stavu 1:1.

Ani v úvodu druhé třetiny se obraz hry nezměnil. Domácí se marně snažili probít se do útočného pásma a ve své snaze vyráběli řadu chyb, kterých hosté využívali k nebezpečným šancím. Ve dvacáté třetí minutě propadla Bernovského střela mezi Bláhovými betony, domácí beci ale stihli uklidit puk do bezpečí. Branky se AZ nedočkal ani v přesilovce. Matai měl sice stoprocentní šanci, z bezprostřední blízkosti ale domácí svatyni těsně minul.

Přežité oslabení domácí nakoplo a ti tak před polovinou zápasu přeci jen začali přebírat iniciativu. Ve dvacáté sedmé minutě ještě Gorčíkovo bekhendové zakončení skončilo na betonech Stezky, o tři minuty později už se ale Lapač radoval. Roman Vlach naskočil ze střídačky na útočnou modrou, Slováček mu poslal přesný pas do jízdy a domácí útočník svůj následný únik zakončil bezchybným bekhendovým blafákem. I v dalších minutách Vsetín pokračoval v aktivitě, přes pozornou hostující obranu se ale do vyložených šancí nedostával.

Vykoledoval si sice dvě přesilovky, ty však v zápase rozhodně nebyly vsetínskou chloubou. Nejenže v nich nic nevymyslel, po skončení té druhé navíc zcela zapomněl na bránění a Jan Bambula se tak mohl vydat s pukem od vlastní modré zcela sám na Bláhu. Únik zakončil precizně provedeným blafákem a začínalo se od znova.

V závěru periody hráli hosté dlouho přesilovku čtyři na tři. V prostředním dějství ji nevyužili, v úvodu třetí třetiny už ale ano. Zlomová branka navíc padla značně kuriózně. Bláha úspěšně zastavil hostující průnik, vracející se domácí obránce ale nešťastně upadl, narazil do svého gólmana a odrazil puk do brány. Situace si v první chvíli nevšimli hosté, teprve rozsvícené brankové světlo a gesto hlavního rozhodčího odstartovalo po několika sekundách jejich překvapenou radost.Trefa byla připsána Davidu Chrobočkovi.

To domácí byli nešťastnou brankou evidentně opařeni a než se vzpamatovali, prohrávali 2:4. Bláha neudržel skákavý puk v lapačce a dojíždějící Filip Seman neměl problém dorazit ho do sítě. Ve zbytku duelu se sice domácí snažili o zkorigování výsledku, jejich tlak byl však značně bezzubý a pozorní Havířovští bez větších problémů odráželi domácí útočné akce. Vyděsil je snad jen závar v padesáté třetí minutě, v něm se ale puk odrazil těsně vedle hostující svatyně.

Více než čtyři minuty před závěrečnou sirénou odvolali domácí brankáře, power-play však skončila poměrně záhy. Rehušovu tutovku z mezikruží vykopl Stezka betonem, odražený touš poslal Bambula na Lukáše Bednáře a ten neměl problém zakončit do opuštěné branky. Havířov tak potvrdil, že to na Vsetín umí a po vítězství 5:2 získal důležité body v boji a přímý postup do play-off. Valaši naopak nenavázali na předchozí dobrá vystoupení a odmítli pojištění třetí pozice.

Ohlasy k utkání


Luboš Jenáček (Vsetín): V podstatě souhlasím s hodnocením kolegy trenéra. Po druhé třetině jsme měli vést 3:1, místo toho bylo skóre 2:2. Ten vyrovnávací gól byl hodně laciný, když jsme si nepohlídali Bambulu. Zápas pak rozhodly ty velice rychlé góly na začátku třetí třetiny. Pak už jsme to sice honili, ale dneska jsme neměli dobrou střeleckou formu, a puky kolem brány se k nám neodrážely tak, jak bychom potřebovali. Jinak to byl vyrovnaný hokej ve výborné atmosféře a už s prvky play-off. Havířov byl šťastnější, nám dneska ty dva góly na výhru nestačily.


Jiří Režnar (Havířov): Na utkání jsme se těšili, protože se Vsetínem je to vždy hokej nahoru-dolů, což nám vyhovuje. Dneska jsme byli šťastnější. První třetina byla výborná z obou stran. Ve druhé měl Vsetín trošičku navrch. Do třetí jsem vstoupili výborně, po chybách soupeře jsme odskočili o dva góly. A pak už jsme si to pohlídali, byť s vypětím všech sil, protože Vsetín hrál výborně a šel samozřejmě za gólem. Děkuji hráčům, že to zvládli.

Youtube