AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

AZet je definitivně pátý, v derby přetlačil Porubu

Petr Bortlík | 04.03.2020

V předposledním kole zavítali havířovští na led souseda z Poruby. Výhra by mohla Havířov přiblížit k historické páté příčce po základní části. Zápas byl ovšem velmi vyrovnaný, dvakrát vedla Poruba, dvakrát AZeťáci a podruhé si již vedení vzít nenechali a vyhráli těsně, 4:3.

CHANCE LIGA - 57.kolo st 4.3.17:30
HC RT TORAX Poruba - AZ Residomo Havířov
3:4
(1:2, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Husák (Sikora, Rudl), 35. Brodek (Dundáček, M. Hlinka), 49. Sikora (Gřeš) – 12. O. Procházka (E. Němec, Kotala), 16. Cihlář, 53. Doktor (Kotala), 54. L. Rutar (F. Seman, Maruna). Rozhodčí: P. Skopal, M. Dědek – M. Konvička, M. Hranoš. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 623. Střely na branku: 31:28 (10:9, 10:10, 11:9). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4.

HC RT TORAX Poruba: Foltán – Rudl, Husák, D. Krejčí, Dundáček, Dluhoš, Pastor, Šendera – Sikora (A), Hudeček, Gřeš – J. Káňa (A), T. Jáchym, Špaček – Kanko, Zdeněk (C), Nejezchleb – Toman, M. Hlinka, Brodek.
AZ Residomo Havířov: Stezka – Malina, T. Černý, Rašner, Mrowiec, Matai, L. Rutar, Nepokoj – Kotala, E. Němec, O. Procházka – L. Bednář (A), F. Seman (A), Baláž – Doktor, Maruna (C), Vrána – Danielčák, Cihlář, Pawliczek.

Zápas začal z obou stran velice aktivně a šance na obou stranách se jen kupily. A už v deváté minutě se měnilo i skóre. Po Sikorově přiťuknutí se ve středním pásmu dostal k puku Patrik Husák, ujel obraně a procpal ho mezi Stezkovými betony až do sítě – 1:0! Vedení ovšem Porubě moc dlouho nevydrželo. Už za další tři minuty totiž našel Němec skvělou přihrávkou u levé tyčky nikým nehlídaného Ondřeje Procházku, který na nic nečekal a z první trefil Foltánovu odkrytou branku – 1:1. A to nebylo ze strany hostů vše. V čase 15:15 se ve středním pásmu ujal puku Dominik Cihlář, ujel porubské obraně a zamířil přesně nad pravé Foltýnovo rameno – 1:2. Do konce první dvacetiminutovky se už potom nic důležitého nestalo.

V prostřední části mohli diváci v RT Torax Aréně sledovat oboustranně svižný hokej plný šancí, ale také plný nepřesností. I ty se podepsaly pod fakt, že dlouho nepřicházelo žádné koření v podobě gólů. Od poloviny zápasu ale domácí tým začal jednoznačně přebírat iniciativu a vyrovnání doslova viselo ve vzduchu. A to také nakonec přišlo. V pětatřicáté minutě vypálil od modré čáry Dundáček a puk nádhernou tečí usměrnil do sítě Jiří Brodek.V posledních pěti minutách si pak ještě oba celky vyměnily nějaké šance, ale k další změně skóre už před zazněním druhé sirény nedošlo. Před poslední třetinou byl tak v Porubě stav vyrovnaný.

I v třetí části se pokračovalo ve svižné, ale jinak nepřesné hře z obou stran. Ze začátku této dvacetiminutovky ale byli o něco málo lepší domácí hráči a ve čtyřicáté deváté minutě šli do vedení. Gřeš objel havířovskou klec a zpoza ní poslal přesnou přihrávku mezi kruhy na Marka Sikoru, který bez problémů poslal puk k pravé Stezkově tyči – 3:2. Zbývalo tedy jedenáct minut do konce a vypadalo to, že domácí směřují za třetím vítězstvím v řadě. Všechny tyto sny se ale rozplynuly v rozmezí padesáté první až padesáté čtvrté minuty. Na trestnou lavici totiž zamířil Dundáček a za chvíli ho následoval Pastor. A hosté trestali. Dvojnásobnou převahu využil Jakub Doktor a tu obyčejnou pak za moment zužitkoval Ludvík Rutar. V posledních dvou minutách to potom Porubští zkoušeli v šesti, ale bohužel pro ně to ke kýženému vyrovnání nevedlo. Poruba tak v posledním domácím zápase nástavby s Havířovským rivalem prohrála o gól v poměru 3:4.

Autor reportáže: David Kubatík, hcporuba.cz

V sobotu 7.3. čeká AZet v Gascontrol aréně poslední zápas základní části a to proti Pirátům Chomutov, nejpravděpodobnějšímu soupeři v prvním kole play off. Přijďte společně oslavit nejlepší umístění Havířova od postupu do 1. ligy a podpořit tým v generálce na vyřazovací část. Utkání začíná v 17 hodin. 

Ohlasy k utkání


František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Odehráli jsme paradoxně herně nejlepší utkání z posledních tří a prohrálo se. Posledně by bylo hloupé říkat hráčům, že hrají nedobře, když vedou 3:1 nad Vsetínem. S Havířovem jsme hráli dobře, ale stále tahali za kratší konec, a když vedeme 3:2, tak máme snad dva zbytečné fauly. Toto si nemůžeme dovolit v playoff, zlomí to zápas. Na jednu stranu jsem naštvaný, na tu druhou jsem rád, že hráči vidí, jaký detail tvoří výsledek. Soupeř byl kvalitní a není náhoda, že je, kde je.


Patrik Rimmel (HC AZ Havířov 2010): V první třetině jsme nehráli, co jsme chtěli, neměli jsme pohyb. Jestli to bylo tím, že jsme v úterý dali klukům volno, že nebyli na ledě. V šatně jsme si o přestávce řekli, že hru musíme změnit, ale ve druhé třetině jsme v trendu pokračovali, pak jsme stáhli na tři pětky, a ve třetí třetině se vše projevilo. Jak na bojovnosti, tak tahem na bránu, a i díky disciplinovanosti jsme dostali dvě přesilovky, ty jsme proměnili. Soupeř měl v power-play nějaké šance, ale doklepali jsme hru k vítězství.

Youtube