AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Mrva rozhodl v prodloužení. AZ získává s Porubou dva body.

Jakub Piskoř | 20.02.2021

Po úspěšném zápase s Jihlavou čekal na AZ v Gascontrol Aréně další těžký soupeř. Poruba ani Havířov nevstoupili do utkání zvlášť aktivně, a tak byla v první třetině k vidění jediná šance, kterou však Seman neproměnil. Větší zápal do hry přišel až po bitce mezi Kachyňou a Voráčkem ve druhé třetině. První gól dali hosté po krásné akci Korkiakoskiho. Vedení jim však dlouho nevydrželo, když za domácí vyrovnával z trestného střílení Procházka. Ve třetí třetině mohli strhnout vedení na svou stranu oba týmy, ale brankáři byli proti. Utkání tak dospělo do prodloužení, které rozhodl individuální akcí Mrva.

CHANCE LIGA - 9.kolo so 20.2.16:00
AZ Heimstaden Havířov - HC RT TORAX Poruba
2:1p
(0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 32. O. Procházka, 64. Mrva (Rašner, O. Procházka) – 29. Korkiakoski (T. Jáchym, Szathmáry). Rozhodčí: Dědek, Šudoma – V. Hanzlík, Měkýš. Vyloučení: 4:4, navíc Voráček (POR) 10+10 min. OT. Bez využití. Bez diváků. Střely na branku: 32:37 (13:8, 10:14, 8:12, 1:3). Zblokované střely: 11:17. Vhazování: 30:25. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

AZ Heimstaden Havířov: Stezka – Chroboček, Rašner, Kachyňa, Bořuta (A), Mrowiec, R. Havel – Rudovský, Prokeš, R. Szturc – Doktor, F. Seman (A), O. Procházka – Mrva, Maruna (C), Cihlář – Petriska, Kořenek, Becher
HC RT TORAX Poruba: Muštukovs – Slavík, T. Voráček, Kozák (A), Urbanec, Žovinec, Szathmáry – Kanko, Klíma, Špaček – Stloukal, T. Jáchym, Korkiakoski – Sikora (C), Hudeček, Pořízek – Endál (A), Raška I, Žolobov – Häring.

První nebezpečnou střelu utkání vyslal ve 2. minutě hostující Sikora, Stezka však, jeho pokus mířící do šibenice, vyrazil. Domácí zahrozili o dvě minuty později závarem na brankovišti, ale také Muštukovs zůstal nepřekonán. Gólovka byla k vidění na konci 9. minuty. To, při přečíslení domácích 2 na 1, Doktor předložil přihrávku Semanovi, který byl ale před odkrytou klecí atakován obráncem a puk netrefil.

Domácí byli v této části třetiny střelecky aktivnější, Muštukovs měl rychle na kontě 13 zákroků, ale brankový efekt z toho nebyl. Od 18. minuty měl AZ k dispozici přesilovku. RT Torax ji však parádně a s přehledem ubránil. Porubští se také dostali do několika nadějných příležitostí, dvakrát zahrozil šikovný Korkiakoski, ale i Stezka zůstal nepřekonán.

Stejný hráč hned na začátku druhé třetiny najížděl na Stezku, byl faulován a Poruba dostala k dispozici přesilovku. V ní měl jedinou nebezpečnější střeleckou pozici Stloukal, byl však zblokován a AZ oslabení zvládl. Poruba však byla i nadále aktivnější. Rušno bylo na ledě přesně v čase 26:00. Po Voráčkově faulu do hlavy protihráče se do sebe pustili právě porubský obránce s havířovským Kachyňou. Na body souboj vyhrál hráč Poruby, ale protože při tom shodil rukavice, dostal dva desetiminutové tresty a zápas pro něj skončil. AZ dostal k dispozici přesilovku, kterou ale nevyužil.

Chvíli po jejím skončení se poprvé pohnulo skóre utkání. Markus Korkiakoski dostal puk ve středním pásmu, najel si po křídle do pásma útočného, v něm si krásně vybruslil na střed hřiště kolem obránce a prudkou střelou do protipohybu nedal Stezkovi šanci - 0:1.

Havířovské postavila na nohy situace ze 32. minuty. Cihlář ujížděl sám na Muštukovse, ale byl faulován a z následného trestného střílení Ondřej Procházka krásným blafákem do bekhendu vyrovnal – 1:1.

Chvíli poté byl v jasné pozici Korkiakoski na poslední chvíli protihráčem zablokován. Sikora zase nedokázal z blízka nic vymyslet na Stezku. Jinak ale do konce třetiny převzali iniciativu havířovští, v přesilovce svého soupeře sevřeli, ale ani v ní, ani v dalších šancích neuspěli.

Třetí třetinu začali opticky o něco lépe hosté. Šance se však zrodila na druhé straně. Maruna střílel v dobré pozici z levého kruhu, ale Muštukovs na poslední chvíli vyrazil jeho pokus vyrážečkou nad. Ve 45. minutě využil Hudeček chybu Doktora, ale Stezka jeho nájezd vychytal. Další porubskou šanci zakončil o chvíli později Szathmáry nad. Pak AZ přežil oslabení, včetně další Korkiakoskiho šance, a začal přebírat herní iniciativu. Z ní vyplynula šance Semana, který najížděl z boku sám na Muštukovse, udělal mu kličku, ale puk poslal těsně mimo!

S blížícím se koncem základní hrací doby byla viditelná jednak snaha obou týmů neudělat chybu, ale také úsilí strhnout výhru na svou stranu. To se nepodařilo, a tak se šlo do prodloužení. V něm nejprve havířovští přežili oslabení, především proto, že Stezka dvěma famózními zákroky zblízka vychytal Jáchyma. Pak si ale na druhé straně Jakub Mrva nabruslil po pravém křídle do útočného pásma a bekhendem zakončil pod horní tyčku – 2:1.

AZ tak bere z vyrovnaného slezského derby dva body, na Porubu zbyl jeden.

Autor reportáže: Tomáš Vlček, www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Pavel Zdráhal (AZ HEIMSTADEN Havířov): Byl to zápas vyrovnaný, bojovný a dramatický. Je škoda, že opět tady nebyli lidi, kteří by si to užili. Myslím, že pro nás to byl zápas s šťastnějším koncem, dva body bereme s respektem k soupeři. Začali jsme dobře, stejně jako před dvěma týdny v Porubě. Dnes jsme měli v první třetině tlak, pak se Poruba začala osmělovat a hra se vyrovnala. Ve druhé třetině jsme byli lepším týmem, ale věděli jsme, že nám takový výkon nebude stačit ve třetí třetině k bodům, ani náhodou. Semkli jsme se, měli jsme i šance, Poruba samozřejmě také. Nakonec z toho byla remíza. V prodloužení byl trošku rozpoluplný faul, ale rozhodčí rozhodl, jak rozhodl. My jsme ty dvě minuty ubojovali a dostali jsme odměnu v podobě gólu Jakuba Mrvy, který si šel zatím a takhle to má být. 


Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba): My jsme šli do zápasu s obrovským respektem, věděli jsme, že domácí porazili minulý zápas Jihlavu. Připravovali jsme se na to a myslím si, že kromě šesti, osmi minut v první třetině, kdy jsme byli ospalí a hráli s respektem, tím špatným, byl náš výkon kvalitní. Poté jsme si vytvořili řadu šancí, tutové situace, ale nebyli jsme je schopni dostat do brány. Marek Korkiakoski měl pět sekund před koncem zápasu šanci mezi kruhy, kde byl sám. Dalším klíčovým bodem byla přesilovka čtyři na tři v prodloužení. Vytvořili jsme si dvě tutovky, jednou obránce mezi kruhy přestřelil a podruhé Tomáš Jáchym v brankovišti. To se nám potom vrátilo v tom špatném, dostali jsme gól z brejku, To se stává. Nehráli jsme špatný zápas, ale na to se nehraje a my si odvážíme pouze jeden bod.

Fotogalerie k zápasu
Youtube