AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

AZ měl nad Šumperkem drtivou převahu, ale nakonec bere jen bod

Petr Miklas | 09.01.2021

Dnes hráči Havířova po většinu utkání dominovali, ale přes herní a střeleckou převahu nedokázali Draky ze Šumperka zlomit. Nakonec mohli být rádi za vyrovnání v závěru utkání, když se trefil Jan Rudovký. V prodloužení AZ nevyužil své šance a tak přišel trest v podobě gólu z hole Záruby. Havířov se o tři body bude snažit v pondělí, kdy na domácím ledě přivítá Třebíč.

CHANCE LIGA - 18.kolo so 9.1.16:00
AZ Heimstaden Havířov - Draci Šumperk
2:3p
(1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 18. F. Seman (R. Szturc, Doktor), 57. Rudovský (J. Kloz, Rašner) – 17. Jaroš (Milfait), 24. Danielčák (Spratek, Ševčík), 64. Záruba (Moučka, Baláž). Rozhodčí: Šudoma, Cabák – Vašíček, Kráľ. Vyloučení: 1:2, navíc Kočí (HAV) 10 min OT a Milfait (SUM) 5+20. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Bez diváků. Střely na branku: 46:17 (14:7, 14:5, 18:2, 0:3). Zblokované střely: 12:3. Vhazování: 33:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

AZ Heimstaden Havířov: Štipčák – Kočí, Bořuta, Mrowiec, Rašner, Chroboček, Kachyňa, L. Rutar – Becher, F. Seman, R. Szturc – O. Procházka, J. Kloz, Adamský – Maruna, Rudovský, Doktor – Mrva, Mastič, Petriska.
Draci Šumperk: Peksa – Ševčík, Záruba, Machů, Kabelka, Dosek, Weintritt – Tjurin, Milfait, Jaroš – Blaško, Baláž, Moučka – P. Kratochvíl, Tadeáš Král, Krejčiřík – Danielčák, Spratek, Horký.

Domácí začali aktivněji a v prvních minutách si připisoval zákroky jen hostující brankář Peksa. Nemusel však řešit nic mimořádně vážného, pokusy Procházky a Chrobočka moc nebezpečné nebyly. Hosté se osmělovali až postupně. V 5. minutě Tjurin pálil mimo, první zákrok si Štipčák připsal až o chvíli později proti Krejčiříkovi. První gólovku přinesla až 12. minuta. Procházka nahrál zpoza branky na pravý kruh číhajícímu Doktorovi, ten okamžitě pálil, ale jen do připraveného Peksy.

AZ měl i nadále více ze hry, ale z gólu se v 17. minutě jako první radovali Draci. Milfait vyslal po křídle do útočného pásma Tadeáše Krále, který milimetrově přesnou střelou z pravého kruhu ke vzdálenější tyči nedal Štipčákovi šanci – 0:1. Domací srovnali za dvě minuty v první přesilovce utkání. V ní nejprve Doktor trefil tyč, ale chvíli poté si Filip Seman počkal v mezikruží na Szturcovu přihrávku z levého rohu a bombou z první prostřelil Peksu mezi betony – 1:1.

Druhá třetina byla od počátku oboustranně svižná, zejména Draci působili velmi živě. A byli za to už po necelých čtyřech minutách odměněni. Spratek našel z poza branky v ideální pozici Jozefa Danielčáka a ten se z první trefil nad Štipčákovo levé rameno – 1:2. Inkasovaná branka domácí donutila ke zvýšení úsilí a přišly i šance. Adamského a Kočího bomby Peksa pokryl, Maruna v dobré pozici minul, a Rudovský trefil gólmana do ramene. Ve 28. minutě dostal hostující Milfait trest 5+20 za krosček na Becherovu hlavu. AZ svého soupeře v dlouhé přesilovce svíral, ale Peksu nepřekonali ve výborných šancích postupně Kloz, Procházka, Seman ani tečující Adamský.

Vrcholem havířovského zmaru byla situace ze 35. minuty. Seman jel s Kočím 2 na 1, druhý jmenovaný promáchl přihrávku prvního před zcela odkrytou brankou. Chvíli poté měli k dispozici první přesilovku i hosté. Největší šanci však v ní měl domácí Szturc, který předvedl nádherné sólo, ale trefil jen tyč. Poslední minuta 2. třetiny nabídla další zajímavé okamžiky. Nejprve hostující Král obešel obránce a snažil se bekhendem překvapit Štipčáka, ale ten si levou tyč pohlídal. Pak na druhé straně Ševčík hákoval Rudovského, jenž mohl jít sám na brankáře a bylo z toho trestné střílení. K němu se rozjel Szturc, ale ani nezakončil, protože vjel do rýhy v ledu a těsně před Peksou upadl.

Třetí třetina se nesla v duchu havířovského dobývání šumperské branky. Jenže na Peksovi si postupně vylámali zuby v jasných pozicích Maruna, Kachyňa, Mrva, dvakrát Doktor a Rudovský. Až právě Jan Rudovský, tři minuty před koncem, vyjel s pukem z rohu útočné třetiny na levý kruh a propálil nejlepšího muže zápasu mezi betony – 2:2. Půl minuty poté šli hosté do čtyř, přesilovku ale AZ nevyužil. Po šedesáti minutách si tak každý z týmů připsal jeden bod.

V prodloužení nejprve tvrdě pálil hostující Baláž, na druhé straně nezakončil nájezd tísněný Maruna. Pak Rašner z blízka netrefil odkrytou branku, ale když chvíli poté Richard Záruba vymetl z blízka šibenici havířovské branky, bylo jasné, že druhý bod poputuje do Šumperka – 2:3.

Autor reportáže: Tomáš Vlček, www.hc-havirov.cz

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (AZ HEIMSTADEN Havířov): Trápíme se s koncovkou, jsme schopni vytvořit si šance, ale bohužel v tom slotu, co jsme dneska nedali… My se tam těžko dostáváme a odražené kotouče nejsme schopni zamést do brány. To je jeden z důvodů, proč máme takovou špatnou bilanci. Sokolovem počínaje, dneska Šumperkem konče. Věděli jsme, že výborně hrají dole pod bránou, že brankář Peksa nevyráží. My jsme si něco před zápasem řekli a nebyli jsme jej schopni překonat. Vyrovnali jsme tři minuty před koncem na 2:2. V prodloužení jsme měli šanci, kterou nedal Saša Rašner. Vzápětí jsme udělali hrubku, nechali jsme soupeře ujet dva na jednoho a byl z toho rozhodují gól. 


Martin Sobotka (DRACI PARS Šumperk): Hrál se dnes vyrovnaný zápas, samozřejmě domácí byli lepší. Měli převahu i více šancí, ale my jsme se soustředili na dobrou defenzívu a chtěli jsme podnikat rychlé protiútoky. To se nám dařilo, vedli jsme 1:0, 2:1. Škoda, že jsme tři minuty před koncem dostali gól ze střely z úhlu. Jsme strašně šťastni i za ty dva body v prodloužení. Dneska měl super výkon Marek Peksa, v těch těžkých chvílích nás podržel. 

Fotogalerie k zápasu
Youtube