AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Havířov ztratil dobře rozehrané utkání se Žďárem ve třetí třetině

Josef Nudera | 08.10.2022

Havířov se o první vítězství pokusil v domácím utkání proti Žďáru nad Sázavou. Do utkání výborně vstoupil a po brankách Apolenáře a Pawliczka vedl po dvou třetinách 2:0. Ve třetí třetině se hosté zvedli, využili chyb domácích a dokázali se dostat do vedení. Havířov sice brankou Jakuba Apolenáře srovnal na 3:3, ale na další branku Žďáru už nedokázal odpovědět. Hosté pečetili vítězství gólem do prázdné branky. Pro Havířov to byla další domácí prohra.

2. liga - 5.kolo so 8.10.17:00
AZ Havířov - SKLH Žďár nad Sázavou
3:5
(1:0, 1:0, 1:5)

Branky a nahrávky: 8. Apolenář (Pawliczek), 23. Pawliczek (Antoníček, Ćmiel), 52. Apolenář (Antoníček) – 44. Lojek (Prokš), 45. Kotlík (Gregar, Jícha), 48. Prokš (Bureš), 53. Štěpánek (Peslar, Lojek), 60. Kotlík (Pleva, Půža). Rozhodčí: Kapitanov – Gančarčík, Hladík. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 646. Střely na branku: 36:45 (14:24, 10:9, 12:12). Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:5.

AZ Havířov: Štipčák – Mrowiec, Havlík, Bílek, Ščurek, Kunc, Dudáš (C) – Kofroň, Spratek, Pastor, Tvrdý, Apolenář, Ćmiel, Antoníček, Mrva (A), Krupa, Plevka, Zdeněk (A), Pawliczek
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Pleva (C), Macek, Grauer, Půža, Lojek, Peslar – Štěpánek, Prokš (A), Wasserbauer, Bureš (A), Pilný, Adam, Chlubna, Gregar, Jícha, Kotlík, Vaňkovský, Šrola

Sobotní podvečer čekal na Havířov po dlouhých 30 letech souboj se Žďárem nad Sázavou. Hned v úvodní minutě se dokázal dostat do velké šance domácí Ćmiel, ale jeho bekhendový pokus skončil na betonu Slámy. Havířov byl v úvodní části první třetiny hodně aktivní a střílel prakticky ze všech pozic, což nakonec vedlo i k brance.

V 8. minutě ujel po pravém křídle Dominik Pawliczek, jeho střelu dokázal ještě Sláma vyrazit, ale před brankou se zjevil Jakub Apolenář, který propálil Slámu do pravého horního růžku – 1:0.

Hosté následně začali hrát aktivně, k čemuž jim pomohly i přesilové hry. V nich byly Plameny nebezpečné, ale v brance byl spolehlivý Marek Štipčák. Stejně jako v 19. minutě, kdy se dokázal Žďár dostat do dvou velkých šancí, ale v zakončení hostům přeci jen něco chybělo. Po první třetině tak Havířov vedl 1:0.

Ve druhé třetině byl Havířov hodně aktivní. Nejprve ve 23. minutě nastřelil Antoníček tyčku, ale následně se dokázal dostat k odraženému puku Dominik Pawliczek, který zakončil přesně do levého růžku hostující branky – 2:0.

Ve 28. minutě se dostat k tvrdé střele od modré v přesilovce hostující Lojek, ale Štipčák vytáhl pohotový semafor. AZet se dostal do přesilovek, ale v nich se stav utkání neměnil. Ve 37. minutě se dostal Antoníček sám před Slámu, ale svou střelu nedokázal dostat mezi tři tyče. Hosté sice měli v závěru druhé třetiny menší šanci, ale Chlubna ztroskotal na Štipčákovi.

Po dvou třetinách vedl AZet 2:0.

Ve třetí třetině se ale děly velké věci. Ve 44. minutě dokázaly Plameny snížit na rozdíl jediné branky, když se ujala tvrdá střela Martina Lojka od modré čáry – 2:1. O necelou minutu později hosté vyrovnali po bekhendové dorážce Dana Kotlíka – 2:2. To ale nebylo vše. Ve 48. minutě se hosté ze Žďáru dokázali dostat dokonce do vedení. Marek Prokš se obtočil kolem pravé tyčky havířovské branky a dostal puk za Štipčáka – 2:3.

Havířov byl pak aktivní a za svou snahu byl odměněn vyrovnávací brankou. Puku se ujal Jakub Apolenář, který všem ujel a prostřelil spolehlivě v 52. minutě brankáře Slámu – 3:3. To už vypadalo, že se Havířov chytne a zápas i zvládne. Bohužel pro domácí, hned v 53. minutě hosté znovu vedli. Petr Štěpánek se dokázal dostat k odraženému puku, který zametla za Štipčáka – 3:4.

Havířov zkusil v závěru hru v šesti, ale na tuto branku už nedokázal reagovat. Naopak hosté své vítězství, o kterém rozhodli ve třetí třetině, pečetili střelu přes celé hřiště. O branku se zasloužil 20 sekund před koncem třetí třetiny Dan Kotlík – 3:5.

Ohlasy k utkání


Jiří Raszka (trenér AZ Havířov): Konečně jsme do zápasu vstoupili aktivně, lépe než v těch dvou utkáních. Soupeře jsme přitlačili a nějaké šance jsme si vytvořili. Vedli jsme 1:0, ale bohužel dostaneme soupeře do hry naším oslabením, kdy máme v první třetině čtyři vyloučené, což je neakceptovatelné. Tím se soupeř trochu dostal do hry, ale my jsme udrželi nulu po dvou třetinách a vedli jsme 2:0. Nabádali jsme hráče v kabině, aby hráli zodpovědně, neustupovali z našeho systému. Bohužel třetí třetina byl totální zkrat a velké individuální chyby, které nás poslali tam, kam nás poslali. A jak říkám, je to neomluvitelné. Budeme si nad tím muset sednout individuálně s hráči a to se už nemůže opakovat. Nemůžeme dvě třetiny víceméně hrát lépe než soupeř a pak to poslat ve třetí třetině do kytek a opět doma prohrát.


Martin Sobotka (trenér Žďár nad Sázavou): Věděli jsme, že Havířov doma dva zápasy prohrál a bude chtít za každou cenu vyhrát. Chtěli jsme dobře bránit a hrát ve střední pásmu, nedělat zbytečné chyby, a to se nám první dvě třetiny nedařilo. Ve třetí třetině jsme stáhli hru ze čtyř pětek na tři. Tam si myslím, že se to zlomilo. Začali jsme více napadat a měli jsme trochu štěstí, napadali nám tam dva góly. Chtěli jsme se odpíchnout k vítězství a zaplať pánbůh nám tak ta třetí třetina vyšla. 

Fotogalerie k zápasu
Youtube