AZ Havířov

Finále play-off 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV První domácí utkání ve středu od 17:30!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Bonusový bod ve slezském derby zařídil AZetu Daniel Spratek

Klára Bártková | 01.03.2023

Ve 42. kole jeli svěřenci Jiřího Raszky do Opavy, aby naposled v základní části vyzvali celek z hlavního města Slezska. AZet nejdříve prohrával, pak dvakrát vedl, jenže Opava s havířovským týmem vždy dokázala srovnat krok, zápas dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých byl jediným úspěšným exekutorem havířovský Daniel Spratek.

2. liga - 42.kolo st 1.3.17:30
HC Slezan Opava - AZ Havířov
3:4sn
(1:1, 1:1, 1:1 - 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Stuchlík (Káňa), 33. Kadula (Věntus, Malina), 54. Rousek (Štěpánek, Šindelář) – 10. Kratochvil (Kunc, Spratek), 30. Ćmiel (Kratochvil, Dudáš), 43. Ćmiel (Kratochvil, Mrowiec), rozh. náj. Spratek. Rozhodčí: Čech – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 502. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

HC Slezan Opava: Sotlar – Pachula, Thiel, Vojtovič, Štěpánek, Ludvík, Šindelář (C), Věntus – Beránek, Káňa (A), Kadula, Buršík, Rousek, Malina (A), Vašenka, Horný, Stuchlík, Štindl, Krupa, Danielčák.
AZ Havířov: Šindelka (46. Štipčák) – Kolarz (C), Havlík, Kunc, Mrowiec, Hudec, Kuboš, Dudáš (A) – Kratochvil, Spratek, Tvrdý, Zdeněk, Pastor, Mrva (A), Antoníček, Ćmiel, Apolenář, Pavlík, Pawliczek, Haas.

Hned na začátku utkání zahrávali havířovští hokejisté přesilovou hru, nic kloudného v ní ale nevymysleli, takže byl domácí gólman skoro bez práce. 

V čase 09:02 se poprvé měnilo skóre, Slezan udeřil ve vlastním oslabení, když ve středním pásmu vybojoval puk Tomáš Káňa, který po přechodu do pásma přihrál mezi kruhy najíždějícímu Kryštofu Stuchlíkovi, ten si chtěl kotouč zpracovat asi trochu lépe, nakonec však zamířil pod horní tyč a Martin Šindelka byl proti této střele bezradný – 1:0

Havířov ale bleskurychle zareagoval, Šimon Kratochvil prošel s pukem do pravého kruhu, odkud propálil opavského brankáře – 1:1. Havířovští sice měli ještě několik početních výhod, nicméně využít je nedokázali.

Po zahájení druhé dvacetiminutovky musel být gólman AZetu hodně pozorný, po dobré akci na něj totiž mířil Tomáš Káňa, ale strážce havířovské svatyně proti němu vytáhl své betony. Znovu to byla Opava, která zahrozila, Jan Vojtovič se pokoušel dorážet u poloodkryté brány, ale nepovedlo se mu to. 

I přes tlak domácího celku šli do vedení hosté, Matouš Ćmiel sice první střelou brankáře nepřekonal, po dalším pokusu z těsné blízkosti už se ale mohl radovat – 1:2. Nicméně Opava pokračovala ve své aktivitě, pomohlo jí k tomu možná i to, že měla k dispozici dvojnásobnou početní výhodu, při AZetu stálo štěstí, jelikož po zakončení Tomáše Rouska zazvonila tyč! 

Už při hře 5 na 4 Slezan vyrovnal, Martin Šindelka sice vyrazil střelu Dominika Věntuse od modré, pak si ale havířovští obránci nepohlídali Kryštofa Kadulu, který pohotově dorazil puk do brány – 2:2. Havířovský brankář následně předvedl skvělý zákrok, když zneškodnil pokus Tomáše Rouska, který se společně s Kryštofem Stuchlíkem dostal do přečíslení. Po dvou třetinách se tak do šaten odcházelo za stavu 2:2.

Havířov po dvou a půl minutách třetího dějství odskočil do vedení, Matouš Ćmiel z první prostřelil Yana Sotlara, který se jen otočil, kde je puk – 2:3. Martin Šindelka sice ještě předvedl několik zákroků, v čase 45:58 ale došlo ke střídání a do brány se postavil Marek Štipčák. 

Opavě se naskytla velká příležitost snížit, Havířov šel totiž znovu do tří. Jan Vojtovič sice skvěle přihrál Kryštofu Stuchlíkovi, tomu však střela nesedla a hosté toto oslabení přežili. Necelých sedm minut před třetí sirénou si Tomáš Rousek počkal u brány a zametl kotouč za záda Marka Štipčáka – 3:3. Moc zajímavého už závěrečná třetina nenabídla, za vyrovnaného stavu se tak pokračovalo do prodloužení.

Opava se v prodloužení ujala kotouče, Tomáš Káňa to následně zkusil od modré, Marek Štipčák sice nemohl nic vidět, puk ale nakonec proletěl kolem brány. Asi do největší šance se dostal Jakub Mrva, toho však včas zastavil jeden z bránících hráčů. 

Ani pětiminutové prodloužení nerozhodlo, na řadu proto přišly samostatné nájezdy, v těch se jako jediný prosadil Daniel Spratek, ten si položil brankáře a zamířil k tyči, svému týmu tak vystřelil druhý bod - 3:4sn

V základní části už zbývají pouze dvě utkání, v sobotu se Havířov představí ve Znojmě, ve středu 8. března pak na domácím ledě přivítáme Hodonín. 

Ohlasy k utkání


Aleš Tomášek (trenér Opavy): „Už se Znojmem jsme neodehráli špatný zápas, ale porazit ho je těžké. Havířov neprohrál čtyři zápasy za sebou, přesto jsme měli fůru šancí, jenže jsme nemohli dát gól. Oba brankáři soupeře zachytali skvěle. Je to škoda, protože kdybychom v přesilovkách vstřelili o branku víc, zápas by vypadal trochu jinak. Ale je třeba říct, že jsme v utkání tahali i za kratší konec, prohrávali jsme 2:3 a hosté měli také své šance. Bod bereme, ale chtěli jsme ještě jeden. Tabulka sice hraje s námi, ale nemůžeme pořád koukat na ostatní. Potřebujeme si nějaké body uhrát sami. Snad se nám podaří něco urvat v sobotu v Hodoníně.“


Marek Pavlačka (asistent trenéra Havířova): Dnes nás čekal né moc oblíbený soupeř, který navíc bojuje o umístění v první osmičce, která zaručuje účast ve vyřazovacích zápasech Play-off. I přesto jsme jeli do neoblíbené Opavy bojovat o 3 body, které by nám zajistily odstartovat Play-off v domácím prostředí. Od prvního buly až do 60. minuty byl zápas spíše bojovný a vyrovnaný, se šancemi na obou stranách, oba týmy měly možnost jej rozhodnout ve svůj prospěch. V každé třetině jsme odskočili soupeři na rozdíl jedné branky, ale domácím se vždy podařilo dorovnat a tak po 60 minutách utkání skončil zápas asi spravedlivě nerozhodným výsledkem 3:3. Prodloužení taky nerozhodlo a tak přišly na řadu samostatné nájezdy, které byly spíše v režii obou brankářů než střelců, kdy náš Marek Štipčák nepustil za svá záda ani jeden z 5 nájezdů, jediným proměněným tak rozhodl Dan Spratek o tom, že druhý bonusový bod, kterého si určitě ceníme, si odvážíme a připisujeme do tabulky my. Tím chci klukům poděkovat za bojovný výkon, pogratulovat ke dvěma bodům, které nás přiblížily ke konečnému 4. místu a výhodě domácího prostředí ve vyřazovacích bojích.

Fotogalerie k zápasu
Youtube