AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Ani skvělé zákroky Marka Štipčáka k výhře nepomohly, dramatické utkání pro Vyškov

Klára Bártková | 24.03.2023

V páteční podvečer se havířovští fanoušci mohli těšit na druhé utkání čtvrtfinálové série mezi Havířovem a Vyškovem, domácí šli do zápasu s jasným cílem, kterým bylo srovnání na 1:1. Slezané sice dlouho drželi těsný náskok, ale nakonec o něj těsně před koncem třetí třetiny přišli a v prodloužení rozhodli hosté…

2. liga - 0.kolo pá 24.3.18:00
AZ Havířov - Hokej Vyškov
2:3p
(1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Kratochvil (Mrva, Dudáš), 27. Tvrdý (Kunc, Mrva) – 17. Vašíček (Sebera, Mikulík), 60. Komínek (Studený, Žižka), 68. Hohl (Vašíček, Sebera). Rozhodčí: Grygera, Rapák – Bubela, Čelechovský. Vyloučení: 6:11, navíc Dudáš (HAV) 5+TH. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1107. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

AZ Havířov: Štipčák – Dudáš (A), Mrowiec, Kunc, Kuboš, Hudec, Kolarz (C), Ščurek – Mrva (A), Spratek, Kratochvil – Apolenář, Ćmiel, Pawliczek – Tvrdý, Haas, Pastor – Middleton, Pavlík, Havlík
Hokej Vyškov: Kořének – Hohl, Studený, Holemý, Mikulík, Vosátko, Hefka, Žižka (C) – Kořenek, Snášel, Vašíček, Janeček, Tomajko, Lekeš, Komínek (A), Popelka, Dobiáš, Weintritt, Sebera

Hosté na začátku utkání na nic nečekali, vyhráli úvodní vhazování a přemístili se do útočné třetiny, tam si k modré čáře najel Matěj Mikulík, jeho následnou střelu ale domácí brankář lapil do lapačky. Ani Michal Kořének nemusel čekat dlouho, i on si připsal první zákrok v úvodní minutě, kdy se do pásma napodruhé prodral Jakub Apolenář. 

Domácí pak měli velikou příležitost na to, aby se dostali do vedení, jeden z hostujících hráčů byl totiž vyloučen na čtyři minuty za vysokou hůl, Havířov si sice vypracoval několik dobrých šancí, žádnou z nich však proměnit nedokázal. 

Hosté hráli o něco aktivněji a brankář AZetu musel být znovu ve střehu, nejdříve zakončoval bekhendem z těsné blízkosti Dominick Vašíček, po něm pálil nejproduktivnější hráč Vyškova Tomáš Komínek, ale Marek Štipčák obstál. Na tabuli svítil čas 13:48, když se fanoušci Havířova mohli začít radovat, po přihrávce Jakuba Mrvy totiž pod horní tyč zamířil Šimon Kratochvil 1:0

Jenže tento stav nevydržel moc dlouho, v přesilové hře totiž našel mezírku nad ramenem havířovského brankáře Dominick Vašíček1:1. Víc už první třetina nenabídla, a tak se do kabin odcházelo za vyrovnaného stavu 1:1.

Stejně jako v úvodu první dvacetiminutovky, i na začátku té druhé šli hosté po úvodním buly do pásma, střela Dominicka Vašíčka byla hodně pomalá, ale Marek Štipčák ji raději schoval do lapačky. AZet měl k dispozici dvojnásobnou přesilovou hru, jenže ani ne po minutě se provinil i jeden z domácích, nakonec se šest vteřin před návratem vyškovského hráče na led prosadil Jiří Tvrdý, který se trefil mezi betony Michala Kořénka – 2:1

O malou chvíli později mohli havířovští hokejisté přidat další branku, to by ale Adam Middleton musel pálit přesně do odkryté klece, což se mu nepodařilo. Na druhé straně se blýskl Marek Štipčák, který nejdříve vychytal Adama Popelku, následně se navíc stihl přesunout tak, aby zhatil pokus Filipa Weintritta, který už mířil do prázdné klece. 

V čase 31:08 skončilo utkání pro domácího beka Martina Dudáše, ten totiž za zákrok na Vlastimila Hefku vyfasoval pětiminutový trest a trest ve hře. Pak navíc fauloval další z havířovských hráčů a hosté hráli dvě minuty pět na tři, skvělé zákroky Marka Štipčáka však změnu skóre nedovolily. Domácí byli po druhé brance o něco aktivnější a těsné vedení si do konce druhé třetiny pohlídali.

První větší šance třetí třetiny byla k vidění už ve 41. minutě, kdy Vojtěch Dobiáš dlouho kombinoval kolem domácí branky, jeho přihrávku zpoza ní se snažil do brány tečovat Matěj Kořenek, ale Marek Štipčák byl na místě. K vidění byla spousta dobrých akcí na obou stranách, gólmani si však svá území dobře hlídali.

Necelé čtyři minuty před koncem třetí dvacetiminutovky Jakub Mrva hbitě prošel mezi bránícími hráči, jenže Michala Kořénka v brance už překonat nedokázal. Dvacet vteřin před třetí sirénou propukla na hostující střídačce obrovská radost, Vyškov totiž v power play po zásluze Tomáše Komínka vyrovnal – 2:2.

Zdálo se, že v prodloužení byli domácí aktivnějším celkem, ve výborné pozici se ocitl Jiří Tvrdý, jenž dostal skvělou přihrávku před bránu, Michal Kořének ale zázračně zasáhl a udržel svůj tým ve hře. Jenže v čase 67:22 bylo rozhodnuto, po vyhraném vhazování přihrál Dominick Vašíček k modré čáře Dominiku Hohlovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:3.

Vyškov v sérii vede 2:0 a v sobotu může na domácím ledě postoupit dál, havířovští hokejisté však jistě udělají vše pro to, aby se série vrátila do Havířova.

Ohlasy k utkání


Jiří Raszka (AZ Havířov): Z naší strany mnohem lepší výkon, než ve Vyškově. Celkově měl ten zápas dobrou kvalitu, byly tam emoce a myslím si, že jsme solidně bránili a vrátili jsme se k dobrému střednímu pásmu a důrazné hře. Připravili jsme si nějaké šance, ale bohužel jsme nebyli více produktivní. Za stavu 2:1 jsme měli dvě velké šance na to odskočit a ten zápas ukončit, ale bohužel jsme je neproměnili a dostali jsme 20 vteřin před koncem gól. V prodloužení jsme měli opět dvě velké gólovky, pak jsme dostali nešťastný gól, ale to už k tomu patří. Předvedli jsme mnohem lepší výkon a my se stoprocentně dobře nachystáme na neděli a pojedeme vrátit sérii do Havířova.


Michal Konečný (Hokej Vyškov): Bylo to klasické utkání play-off. Hrálo se od první do poslední minuty, nikdo si nedal nic zadarmo. Hrozně si cením našich kluků, že jsme vyrovnali v powerplay, my jsme to už pak dohrávali na čtyři beky. Tak to v play-off je, kluci se hecli a pak v tom prodloužení je to asi štěstí, protože tam měl Havířov jednu tutovku, měli jsme to štístko a potom po vyhrané buly jsme dali gól my. Takže jsme šťastnější. Vedeme sice 2:0 na zápasy, ale ta série může být ještě hodně dlouhá.

Fotogalerie k zápasu
Youtube