AZ Havířov

Havířovu nevyšly nájezdy a v Chomutově bude muset zvítězit

Michal Farmačka | 25.04.2024

Páté finále mezi Havířovem a Chomutovem potřetí v sérii přineslo prodloužení. Tentokrát ale nastavená dvacetiminutovka nerozhodla a poprvé ve finále oko diváka spatřilo nájezdy. V nich byli lepší hosté, kteří se odvážejí mečbol na svůj led a Havířov bude muset v sobotu vyhrát, pokud chce sérii vrátit na svůj led a odvrátit konec série.

2. liga - 0.kolo čt 25.4.17:30
AZ Havířov - Piráti Chomutov
2:3sn
(0:0,1:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Bednář (Kratochvil, Karafiát), 49. Michálek (Haas, Klimša) – 24. Mála (Hübl, Kadeřávek), 28. Eret (M. Tůma), rozh. náj. J. Svoboda. Rozhodčí: Kubičík, Obadal – Vašíček, Peluha. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3072.  Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

AZ Havířov: Šimonů (Sachr) – Valenta, Michálek, Ščurek, Ševčík, Ficek, Vosátko, Havlík – Klimša (A), Křivohlávek, Franek – Bednář, Karafiát, Kratochvil – Mrva (A), Ćmiel, Apolenář – Tvrdý, Haas (C), Antoníček – Pavlík.
Piráti Chomutov: Altrichter (s.n. M. Petrásek) – Kadeřávek, Březák, Eliáš, Ulrych, Havel (A), Záruba, Váchal – M. Tůma, Hübl (C), Eret – T. Svoboda, J. Svoboda, Stehlík – Veselý, Putz, Jouza – Mála, T. Koblížek, Chrpa (A) – Zajíček.

První třetinu začal lépe domácí Havířov. Ten byl v prvních minutách lepším týmem. Dobrou příležitost měl havířovský křídelník Jakub Mrva, když nahazoval puk od modré čáry, Apolenář si sice hledal dorážku, ale nedostal se k ní.

První dvacetiminutovka nabídla taktéž vyloučení. Jako první šel za katr domácí Franek a nabídl Chomutovu početní převahu. Kromě gólové příležitosti Kadeřávka, kdy se uvolnil do situace dva na jedna. Šimonů se včas přemístil a více přesilovka nenabídla. Přesilovku dostal i domácí Havířov, ale Chomutov ji skvěle ubránil.

V posledních pěti minutách úvodního dějství se do přečíslení dva na jedna dostala dvojice Mrva, Apolenář. První jmenovaný vzal celou akci na sebe, ale Altrichter našel puk na hrudi.

V Havířově tak bylo skóre po první třetině nerozhodné 0:0.

Druhá perioda byla pro domácí jako z hororu. A to hlavně při rozehrávce v obranném pásmu. Těžil z toho hlavně Chomutov. První gól zápasu vstřelili hosté. Piráti potrestali vyloučení AZetu za špatné střídání a přesilovku využil František Mála, který dorazil puk za Šimonů po střele Hübla z pravého kruhu.

Tímto gólem to ale neskončilo. Právě špatnou rozehrávku potrestal v čase 27:07 Petr Eret, když u mantinelu sebral puk Fickovi potom, co Ficek s Valentou nerozehráli přesně.

Do poloviny třetiny ale Gascontrol aréna viděla ještě jeden gól. Tentokrát Havířova. Výpad Šimona Kratochvila a Lukáše Bednáře zakončil Bednář střelou bez přípravy a překonal brankáře Altrichtera. Po druhé třetině tak svítilo na tabuli skóre 1:2.

Na začátku třetí periody daroval Chomutov Havířovu druhou přesilovku v zápase. Dvě minuty za podrážení dostal hostující Lukáš Stehlík a oslabil svůj tým. Během přesilovky se do dobré příležitosti, po přihrávce Kratochvila, dostával Karafiát, puk se mu ale nepodařilo dobře trefit, puk tak skončil mimo branku.

11 minut do konce třetiny se stal havířovským hrdinou Jakub Michálek. První střela od modré mu sice kvůli teči nevyšla, ale podruhé, když mu přihrál David Klimša, se už Michálek nemýlil a prostřelil Altrichtera na vyrážečku.

Více toho už opravdu třetí třetina nepřinesla, a tak se potřetí ve finálové sérii v Gascontrol aréně prodlužovalo, tentokrát za stavu 2:2.

Začátek prodlužení se nesl v poklidném režimu. Zajímavější příležitosti přinesla až druhá polovina prodloužení. Nejdříve to bral, při přečíslení dva na jednoho, na sebe Záruba, brankáře Šimonů nepřekonal. Jiří Tvrdý potom přihrávkou před bránu vybízel Antoníčka, ten nabídku nezužitkoval. Eretova střela z mezikruží v poslední pětiminutovce nepřekonala brankáře AZetu a výsledek byl stejný i po Stehlíkově střele z levé strany, která šla mimo.

Ve finálové sérii se tak poprvé jely nájezdy za stavu 2:2.

Nájezdy odstartovaly šesti neúspěšnými nájezdy, až Jan Svoboda, který končil třetí sérii nájezdů dal jediný gól v nájezdech, který byl taktéž rozhodujícím. Chomutov si veze na domácí led měčbol a v sobotu bude bojovat o Chance ligu. Havířov bude muset v Chomutově vyhrát. 

Ohlasy k utkání



Fotogalerie k zápasu
Youtube