AZ Havířov

Starší dorost zvládnul přestřelku a vyhrál i s týmem HC Kladno 5:2

Josef Nudera | 04.02.2012

H A V Í Ř O V - Začátek utkání se nesl ve znamení aktivity Havířova a snahou pečlivě bránit. Dvě třetiny přinesly pouze jednu branku, na straně Havířova. Ve třetí periodě se ale ztrhla branková přestřelka a i když bylo utkání vyrovnané, tak si AZ držel vedení až do konce duelu. K výhře Havířova přispěl i 4 kanadskými body za hattrick a jednu nahrávku David Pastrňák.

Extraliga staršího dorostu - 38.kolo so 4.2.12:30
AZ Havířov - Rytíř Kladno
5:2
(1:0, 0:0, 4:2)
Branky a nahrávky: 17. Bednář (Stanislav), 46. Graca (Kozaczka, Pastrňák), 51. Pastrňák (Graca), 56. Pastrňák (Kotala), 58. Pastrňák (Klečka) - 49. Janeček (Šilhavý, Slánský), 55. Janeček (Novák). Rozhodčí: Mikula - Řezáč, Urbánek. Vyloučení: 5:7 (navíc Paták 10 min, nesportovní chování). Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 90. Střely na branku: 21:39. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:2.
AZ Havířov: Tomšů (Dohnal) - Bureš, Flamík, Graca "C", Bahounek, Jonáš, Potočný, Ryška "A", Weisser - Pořízek, Pastrňák, Kotala, Kozaczka, Křibík, Bednář, Stanislav, Malík, Synek, Školoud, Vyčesaný "A", Klečka
Rytíř Kladno: Exner (Roubal) - Bunda, Fojtík, Špaček, Potekhin, Paták, Hulcr, Seidl, Janeček, Jirák, Čejka, Slánský, Křepelka, Šilhavý, Christl, Novák, Hoffmann, Hierman ,Hudec

Havířov vlétl do utkání nabuzen a zatlačil Kladno do třetiny. V první větší šanci se ocitl Jakub Kotala, ale jeho střela skončila v lapačce Exnera. Na druhé straně vyzkoušel brankáře Tomšů kladenský Miroslav Jirák, jeho střela málem skončila v brance, ale Tomšů puk s problémy vyrazil. Ve 12. minutě opět málem zafungovala dvojice Pastrňák – Kotala. David Pastrňák puk vystřelil do Exnera, který puk vyrazil před sebe, kde z druhé vlny najížděl sám Jakub Kotala, vyslal nebezpečnou střelu, ale ta orazila pouze tyčku!

V 17. minutě přišla chvíle Azetu a konkrétně Lukáše Bednáře. Lukáš BEDNÁŘ se dostal před Exnera vůbec, nad ničím nepřemýšlel a povedenou střelou ho propálil – 1:0. V závěru prvního dějství se ještě dostal do slibné pozice kladenský klub, když Tomšů puk udržel jen tak tak u své pravé tyče! A nedlouho na to Janeček ztroskotal na Tomšů.

Ve 22. minutě se ve velké šanci ocitl Vojtěch Šilhavý, předvedl krásnou střelu, ale Tomšů zázračně vymrštil lapačku a předvedl krásný semafor. A netrvalo dlouho a Tomšů musel zasahovat znovu, pokryl dorážku Michaela Čajky. Na začátku 26. minuty se Daniel Graca mohl stát úspěšným střelcem, ale kotouč orazil pouze boční oblouk brankové konstrukce. Ve 34. minutě muselo všem kladenským příznivcům i hráčům zatrnout. Exner puk vyrazil hokejkou nad sebe a ten padal obloučkem do branky, nakonec se zázrakem podařilo černou gumu vyrazit okrajem lapačky!

Následně se ale Exner stal hrdinou, když udržel Kladno na dostřel proti střele Stanislava. Ve 36. minutě se dostala dvojice Klečka – Malík do šance na jednoho obránce, ale akce rychle skončila, když Malík nepřesně přihrál. Na konci druhé periody se stalo něco, co nevidíme tak často. Hrálo se pět minut v kuse a akce střídala akci, nicméně ani jedna z nich brankou nekončila.

Ve 43. minutě nastřelil Novák tyčku! Následovaly zmatky před brankářem Tomšů, ale nakonec vše vyřešila obrana, která puk odpálila mimo pásmo. Ve 45. minutě jsme mohli opět obdivovat spolupráci mezi Kotalou a Pastrňákem. Dvojice Kotala - Pastrňák se dostala sama na brankáře a Pastrňák zvolil přihrávku k tyčce na volného Kotalu, ale Kotala kotouč netrefil!

Ve 46. minutě se o prostřelení brankáře Kladna pokoušel Pastrňák znovu, ale ani jednou z několika pokusů v přesilovce neuspěl. V této minutě se dostal Daniel GRACA do pozice na dorážku a dokázal toho maximálně využít a AZet vedl 2:0. Na tento přesilovkou gól reagovalo Kladno stejnou mincí. Petr JANEČEK dorazil kotouč povedenou střelou za Tomšů. Na druhý pokus mu to vyšlo, předtím trefil boční síťku – 2:1.

V 51. minutě se ale situace opakovala. Přesilovku využil Havířov bleskurychle. Přesná rána Davida PASTRŇÁKA znamenala vedení o dvě branky – 3:1. S brankami se roztrhl pytel a následovaly další. V 55. minutě sePetr JANEČEK dokázal prosadit z dorážky a Kladno se dotáhlo na rozdíl jedné branky – 3:2. Kdy by si ale myslel, že Kladno bude brát oddechový čas a pokusí se odvolat brankáře, by se pletl.

V 56. minutě se opět dokázala prosadit dvojice Kotala – Pastrňák. Kotala poslal puk na Pastrňáka a David PASTRŇÁK puk jen tak poslal po ledu na branky - po nešťastné odrazu puk skončil za Exnerem – 4:2. V 58. minutě už definitivně uzavřel výčet utkání David PASTRŇÁK, když krásnou kličkou přelstil Exnera a Havířov se už pomalu mohl radovat s výhry 5:2.

Ohlasy k utkání


Martin JANEČEK (AZ Havířov 2010) – Dnes jsme narazili na urputnějšího soupeře než včera. Ukázala to i vyrovnanost duelu, myslím, že jsme byli o malinko lepší, ale Kladno hrozilo z brejků. Naštěstí nás podržel po výborném výkonu brankář Ondra Tomšů. Ve třetí třetině to bylo i se štěstím, ale zase se ukázalo, že Pastrňák je skvělý hráč, ví kde má stát, umí proměňovat šance. Rozhodující moment byl, že jsme nastoupili na čtyři útoky a v závěru jsme měli dost sil. A tu třetí třetinu jsme ubruslili a ubojovali, tak jak jsme potřebovali.

Youtube