AZ Havířov

SDO: AZet prolomil nájezdovou smůlu proti Zlínu a vyhrál 5:4

Josef Nudera | 23.11.2012

H A V Í Ř O V - Další utkání Extraligy staršího dorostu mezi Havířovem a Zlínem nezačalo nijak pohledně. V první třetině se hrálo spíše ve středním pásmu a chyběly velké šance. Ve druhé periodě odskočil Havířov do vedení 3:1, které si odnesl do třetí části. Tam, ale zbytečnými fauly dostal AZ Zlín do hry a ten dokázal své přesilovky využít. Zlín dokonce vedl 4:3, ale v 56. minutě se podařilo vyrovnat. V prodloužení nevyužili domácí velkou šanci při přesilovce a museli podstoupit nájezdy. Tentokráte se díky brance Bednáře a vítězné brance Radka Pořízka mohl Havířov po této dovednostní disciplníně proti Zlínu radovat. Zítra hraje Havířova doma proti Brnu.

Extraliga staršího dorostu - 21.kolo pá 23.11.18:00
AZ Havířov - PSG Berani Zlín
5:4sn
(0:0, 3:1, 1:3 - 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Orság (Gola R., Synek), 33. Gola P. (Pořízek), 33. Potočný J. (Carbol), 56. Polak (Orság, Synek), 65. rozhodující SN Pořízek - 29. Bumbál (Dalajka), 41. Stuchlík (Hladiš, Dalajka), 48. Dalajka (Hladiš, Stránský), 53. Helešic (Procházka). Rozhodčí: Koliba - Mrákava, Řezáč. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 126. Střely na branku: 34:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4, 4:4, 5:4.
AZ Havířov: Turšner - Chroboček, Adamík, Potočný J., Potočný V., Bahounek, Šteffko, Ďurkáč - Gola P., Bednář, Orság, Gola R., Pořízek, Carbol "C", Caruk, Polak, Synek "A", Sonnek "A", Wróbel
PSG Berani Zlín: Haloda - Kobylík, Stuchlík, Korosin, Váňa, Tomek, Grygera, Procházka, Kužílek - Hlaváč, Gago, Pelánek, Bumbál, Helešic, Kuncek, Pavlůsek, Dalajka, Vyoral, Stránský, Hladiš, Malý
Další zápas mezi Havířovem a Zlínem v dorostenecké kategorii začal velmi pozvolna. Jako první prověřil Turšnera Hladiš, na druhé straně se postaral o první zápis Halodovi Ondřej Carbol. V první třetině končila většina akcí ve středním pásmu, kde se také nejčastěji hrálo. Pokud se jeden z celků dostal před brankáře, nevyprodukoval žádnou nebezpečnou střelu.

První závar utkání přineslo havířovské oslabení ve 12. minutě, když od modré čáry prověřil betony Turšnera Stuchlík. Největší šance třetiny byla bez pochyby ta, kde figuroval zlínský Michal Hlaváč, po jeho střele se puk kutálel pod Turšnerem do branky, ale havířovský brankář ho včas zarazil a zachytil. Dominik Synek v asi největší šanci Havířova, trefil pouze oblouk brankové konstrukce, jeho střela sice měla patřičnou razanci, ale směr ne.

Jestli se první třetina začala pozvolna, tak ta druhá byla raketová. Už v první minutě poslal Robin Gola nádhernou a především pohotovou přihrávku zpoza branky Jakubu Orságovi, který puk pohotově usměrnil za záda Halody – 1:0. Ve 28. minutě trefil Dominik Synek tyčku a možná od toho momentu se Zlín odrazil k vyrovnání. O minutu později totiž využil výborného střídání Zlína Pavel Bumbál, dokázal se ze střední vzdálenosti trefit přesně mezi tyčku a brankáře Turšnera – 1:1.

Havířov po obdržené brance přidal na obrátkách a vytvářel si šance. Ve 33. minutě už zase domácí celek vedl. Radek Pořízek naservíroval puk před branku, přesně na hůl Patrika Goly, který se nemýlil a trefil se přes několik hráčů až za Halodu – 2:1. AZet byl na koni a dokázal tohoto stavu využít. V téže minutě, s velkou porcí štěstí, se podařilo odskočit do dvoubrankového vedení. Jan Potočný byl blokován na modré čáře, ale dokázal se vytočit a jen tak lehce nastřelit puk na branku. Haloda tento puk neviděl a ten zaplachtil za jeho záda – 3:1.

Po těchto momentech se mohl Zlín opět vrátit na kontakt, to by ale musel Pavel Bumbál využít trestného střílení. Pokud se start do druhé periody povedl AZetu, tak třetí třetina patřila v začátku Zlínu. Hladiš vystřelil výbornou střelu na Turšnera, který ji s obtížemi vyrazil, ale k následné střele, kterou bychom mohli nazvat spíše dorážkou, se dokázal Michal Stuchlík trefit přesně pod horní tyčku – 3:2.

Domácí Havířov se poměrně často nechal vylučovat a také na to doplatil. Po kombinaci na jeden dotek mezi Stránským, Hladišem a Patrikem Dalajkou mohli Zlínští zvedat ruce nad hlavu. Patrik Dalajka na konci této pohotové kombinace prostřelil Turšnera z mezikruží a vyrovnal – 3:3. Zlín to evidentně nakopnulo a začal si více věřit. V 53. minutě si připravil puk na modré čáře, opět v přesilové hře, Martin Helešic a přes několik hráčů dopravil puk až za záda Turšnera, přesně k jeho levé tyči – 3:4.

Zlín se dostal do vedení a vypadalo to, že Havířov zápas ztratí. Po této brankové situaci byl Stránský ve velké šanci, ale tu mu zneškodnil Turšner. V 56. minutě se přesto dokázali domácí dostat k vyrovnání. Opět hrálo roli štěstí, kterému šli Havířovští naproti. Erich Polak se dokázal prosadit z dorážky, když kotouč vyslaný z jeho čepele tak tak doklouzal za brankovou čáru – 4:4. Závěr třetí periody byl ještě divoký, ale i díky Turšnera, který vytáhl v posledních vteřinách pohotový zákrok betonem, se už nic nestalo.

V prodloužení si oba celky hlídaly své pozice a čekaly na šanci. Tu dostal Havířov, když v 63. minutě usedl na trestnou lavici zlínský Helešic. Havířov dokázal vybojovat pásmo a usadit se v něm, ale nedokázal tuto přesilovku přetavit ve vítěznou branku. Jediná a obrovská šance se naskytla Orságovi, ale ten téměř prázdnou branku minul.

V nájezdech se už oba celky utkaly několikrát a vítězně vycházel Zlín. Nyní celé nájezdy započal Bednář přesnou střelou, ale hned v další sérii prostřelil Turšnera Hlaváč. Hosté ve třetí sérii nedali a Havířov mohl rozhodnout. K nájezdu se rozjel Radek Pořízek, který využil naznačením k tomu, aby brankář Haloda vyklouzal k pravé tyčce a na dlouhou hůl také trochu po vzoru Petera Forsberga dopravil puk za brankovou čáru – 5:4.

Havířov v utkání nakonec vyhrál po nájezdech a vybojoval 2 body, do Zlína putuje bod jeden. Už zítra se hraje další kolo, kde budou moci oba celky opět ukázat své síly.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (trenér AZ Havířov): Zlín v minulém kole zahrál výborné utkání, porazil Olomouc. Chtěli jsme dobře vstoupit do utkání, ale to se nám moc nepodařilo. První třetina byla nemasná neslaná. Ve druhé třetině jsem to stáhnul, od 8. minuty, na tři lajny a bylo to znát. Přibyla aktivita a vedení 3:1, se kterým jsme šli do třetí třetiny. To jsme bohužel nezužitkovali, nesplnili jsme pokyny z kabiny. Začali jsme zbytečnými fauly, soupeře jsme doostali do přesilovky (to jsme nacvičovali dvakrát během toho týdne), ale opět jsme selhali - musíme se trochu zamyslet. Nakonec jsme zabojovali, ubouchali remízu a v nájezdech jsme byli poprvé konečně se Zlínem šťastnějí my.

Youtube