AZ Havířov

MDO: Favorita ze Zlína Havířov překvapit nedokázal

David Motloch | 01.12.2013

V 18. kole ELIOD extraligy mladšího dorostu se z pohledu Havířova žádné překvapení nezrodilo. Svěřenci trenéra Martina Janečka odjížděli na půdu favorita ze Zlína v těžké pozici, jelikož měli k dispozici poměrně zdecimovanou sestavu. Rozdíly herních kvalit byly na obou stranách znatelné, a již po polovině zápasu bylo takřka hotovo. Domácí prostřelili brankáře Kováče dohromady pětkrát, když se na všech gólech podílela pouze první formace Ševců. Čestný úspěch Azetu zasadil v 57. minutě Jaroslav Mrowiec. Další utkání sehraje mladší dorost ve čtvrtek 5.12. na domácím ledě proti Brnu.

ELMD - 18.kolo ne 1.12.
PSG Berani Zlín - AZ Havířov
5:1
(2:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Dlabaja (Krejčiřík, Jenáček), 15. Jenáček (Karafiát, Krejčiřík), 38. Krejčiřík (Karafiát, Dlabaja), 44. Krejčiřík (Karafiát, Jenáček), 57. Karafiát (Dlabaja, Jenáček) - 57. Mrowiec (Lenomar, Rzekanowski). Rozhodčí: Škach - Knap, Wesley. Vyloučení: 5:4 - navíc Martin Kalus (HAV) 5+20 do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 40:20. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:0.
PSG Berani Zlín: Šimonů - Jenáček, Budil, Fridrich, Gába, Klauda, Kowalczyk, Richter, Vodák - Karafiát, Krejčiřík, Dlabaja, Bainar, Chytil, Kenša, Kotek, Mikulec, Nevřela, Sedlák, Urbanec, Václavek
AZ Havířov: Kováč - Kalus, Szturc, Hudeček, Srníček, Kozubek, Pawlas, Adámek - Lenomar, Mrowiec, Rzekanowski, Honsa, Hynek, Konečný, Cháňa, Hýsek, Ligocký, Matějík

Vstup do utkání měli o něco lepší hosté, kteří domácí hráče trochu překvapili svým nasazením. Proti střele Szturce musel vytáhnout Šimonů zásah lapačkou. Když Berani přestáli oslabení 5 na 4, dali se dohromady a začali ovládat zápas. V čase 5:43 to potvrdili gólem. Rozhodčí signalizovali vyloučení havířovského hráče, ale na to nakonec ani nedošlo. Daniel Dlabaja si poradil s obráncem u brány a poté puk pohotově zasunul za záda Kováče. Ševce gól nabudil a byl jich plný led. Pět a půl minuty před koncem první třetiny přetavili svůj tlak v další branku. Z rohu hřiště poslal Karafiát přihrávku před bránu, kde našel nikým nehlídaného Jakuba Jenáčka a ten střelou o tyč nedal Kováčovi šanci.

Druhá třetina začala při počtu čtyř hráčů na obou stranách. To ale nemělo na utkání žádný vliv. Zlín byl od začátku lepším týmem a Havířov se za prvních sedm minut hry téměř nedostal do útočného pásma. Domácí tlačili, měli množství střel, ale žádné z nich se ne a ne ujmout. Hosté mohli brankáři Kovářovi děkovat, že je stav stále jen 0:2. Až v čase 37:02 se domácí mužstvo dočkalo. Kováč si při střele Vojtěcha Krejčíříka vybral slabší chvilku. Krejčiřík nahodil puk od modré na bránu a Kováč si trochu nešťastně srazil puk vyrážečkou do brány. Úplně v závěru třetiny přišlo pozdvižení po faulu havířovského Martina Kaluse. Ten u mantinelu poslal k zemi Filipa Chytila a vykoledoval si za to trest do konce utkání.

Zlín tak do třetí třetiny vstoupil s pěti minutovou přesilovkou 5 na 4. V čase 43:49 ji dokázal využít. Karafiát si od mantinelu sjel na vrchol kruhu, vystřelil, Kováč puk jen vyrazil a do sítě ho doklepl Vojtěch Krejčiřík. I po skončení přesilovky se hrálo jen na jednu bránu a to tu havířovskou. Až téměř v polovině utkání se na zlínského brankáře řítil Rzekanowski, který však ani netrefil bránu. Hosté pak hráli minutu a sedmadvacet vteřin přesilovku 5 na 3, ale málem v ní inkasovali. To když jeli dva na jednoho Krejčířík s Dlabajou. Až čas 53:03 přinesl první havířovský gól.

Nejprve si Šimonů připsal povedený zákrok proti střele Mrowiece, ale následně už od stejného hráče kapituloval. Lenomár našel u tyčky volného právě Jaroslava Mrowiece a ten puk v pohodě dopravil za záda bezmocného zlínského gólmana. Netrvalo však dlouho a puk ze sítě lovil i Kováč. Do útočné třetiny se vydal Dlabaja, který projel podél mantinelu, posunul puk na střed hřiště, kde se do něj opřel Jiří Karafiát a poslal ho do brány. Víc se toho v zápase už nestalo. Berani se tak mohli již podesáté v řadě radovat z výhry a zaslouženého vítězství 5:1.

Ohlasy k utkání


Radek Pšurný (PSG Zlín): Soupeř nás překvapil bruslením. Je fakt, že jsme s nimi měli v první třetině problémy, ale musím říct, že nám to rozhodla první pětka, kterou musím tímto pochválit. Vlastně nám rozhodli zápas. Ostatní se postupně přidali ve výkonu, ale bohužel se neprosadili střelecky. Chtěli by jsme aby se nám i ostatní lajny zapojily, protože nemůžeme pořád spoléhat jen na jednu pětku.


Martin Janeček (AZ Havířov): Přijeli jsme do Zlína s docela s decimovanou sestavou. Hráli nám hráči, kteří toho zatím moc neodehráli, nicméně si myslím, že dnešní utkání, co se týče hry, jsme docela zvládli. Kluci bojovali, makali, dřeli a ten výsledek 5:1 je pro nás myslím docela slušný, protože my se musíme soustředit hlavně na utkání s tím spodkem tabulky. Musíme bodovat s Hodonínem, Přerovem, Vítkovicemi a Brnem, takže musíme se soustředit tady na to. Dnešní zápas hodnotím celkem kladně, kluci to odbojovali, odedřeli a nevzdali to proti takovému silnému soupeři.

Youtube