AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Havířov měl Kladno na lopatě, ale doplatil na promarněnou třetí třetinu

David Motloch | 09.12.2015

H A V Í Ř O V - Ve 32. kole WSM ligy se svěřenci trenéra Štefana Mikeše utkali na domácí půdě proti vedoucímu celku soutěže - Rytířům z Kladna. Nikdo by se nemohl divit, kdyby tento zápas dovedl AZ do úspěšného konce. Vždyť Havířov po celou dobu držel nadějné vedení a ještě na začátku třetího dějství vedl o dvě branky, nakonec ale doplatil na špatný závěr utkání. V něm domácí obdrželi hned čtyři branky, a tak jim k vítězství nepomohlo ani pět přesných střeleckých zásunů. Dvěma brankami se blýskl Daniel Štumpf, zářez zaznamenal také navrátilec David Klimša, to ale na podstatě věci nic nemění - Kladno si odváží z Havířova všechny tři body. Další utkání sehraje AZ v sobotu 12.12. v Benátkách nad Jizerou.

WSM liga - 32.kolo st 9.12.18:00
AZ Havířov - Rytíř Kladno
5:6
(2:0, 2:2, 1:4)
Branky a nahrávky: 7. Štumpf (Pechanec, Tomi), 19. Klimša (Horák, Sztefek), 30. Štumpf (Tomi, Pechanec), 40. Gřeš (Štumpf, Pechanec), 52. Tomi (Hudeček, Štumpf) – 25. Skuhravý, 32. Stach (Bílek, Dvořák), 41. Skuhravý (Rudovský, Machač), 48. Bílek (Dvořáček, Růžička), 53. Stach (Nash), 55. Bílek (Dvořáček, Stach). Rozhodčí: Mikula – Reich, Měkýš. Vyloučení: 1:6 - navíc Marek Kalus (HAV) vyloučen na 5 minut + do konce utkání za faul kolenem. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 755. Střely na branku: 33:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:4, 5:4, 5:5, 5:6.
AZ Havířov: Matoušek – Bahounek, Krisl, Štencel, Punčochář, Horák, Lenďák, Foltýn – Štumpf, Pechanec, Tomi – Kanko, Maliník, Okál – Kalus, Hudeček, Sztefek – Klimša, Sedláček, Gřeš
Rytíř Kladno: Mensator – Nash, Repe, Kolářík, Růžička, Ptáček, Gutwald – Machač, Skuhravý, Rudovský – Kindl, Stach, Bílek – Dvořáček, Pitule, Redlich – Horna, Lukáč, Strnad

Před dnešním zápasem proběhla gratulace členům Síně slávy, kteří v letošním roce slavili svá životní jubilea. Bývalý útočník a kapitán AZetu Zdeněk Cepek oslavil 65. let, stejně jako hlasatel Vladimír Krč. O pět let méně slavili Miroslav Kantor a Karel Uher. Sedmdesátiny letos oslavili Karel Turek a Harry Valerián. Stejného věku by se letos dožil Karel Osvald, dlouholetý rozhodčí a vedoucí boxu, který zemřel 2.12.2014.

Utkání samotné se od začátku hrálo ve vysokém tempu. V polovině 7. minuty domácí AZet využil zásluhou Daniela Štumpfa přesilovku, jemuž po chytré Pechancově přihrávce stačilo trefit se do odkryté branky. O minutu později mohlo být po střele hostujícího Nashe vyrovnáno, ale Matoušek s vypětím všech sil dostal puk betonem mimo tyče. V 11. minutě ale domácím zatrnulo, když byl vyloučen na 5 minut a do konce utkání za faul kolenem Marek Kalus. Jenže hosté dlouhou přesilovku využít nedokázali, i když si v ní vytvořili několik velmi slibných šancí.

Nutno dodat, že naopak AZet mohl přidat při oslabení svou druhou branku, ale ani domácí hokejisté nebyli při své snaze úspěšní. Další gól jsme viděli až v 19. minutě, kdy se trefil domácí David Klimša, jemuž stačilo nastavit hokejku po chytré přihrávce Horáka. O necelou minutu později už to mohlo být 3:0 pro AZet, ale Mensator předvedl zázračný zákrok a zhatil vyloženou šanci Sedláčkovi. Proto po první části vedli domácí hokejisté 2:0.

Ve druhé třetině jsme byli svědky dokonce čtyř branek, po dvou na každé straně a to ještě mnoho šancí zůstalo nevyužito. Ve 25. minutě snížil Václav Skuhravý, jenž se trefil poněkud kuriózně, když nahodil na Matouška puk z rohu a k překvapení všech z toho byl gól. O pět minut později přišla odpověď domácích – Tomi projel celým útočným pásmem až za Mensatorovu branku a nádherně našel volného Daniela Štumpfa, který ranou z první zamířil přesně k tyči kladenské branky.

Následovaly další dvě šance domácích, po Pechancově nahrávce nedokázal dostat puk do odkryté branky Gřeš, o chvíli později mohl zakončit Pechanec, ale ani on Mensatora nepřekonal. Podobně se vedlo na druhé straně Bílkovi, který z mezikruží pálil do branky, kde úplně chyběl Matoušek a zastoupit jej museli obránci AZetu. Tečku za druhou třetinu udělal havířovský Tomáš Gřeš, jenž svou úspěšnou dorážkou využil druhou přesilovku AZetu v zápase. Po dvou třetinách tedy platil stav 4:2.

Rozuzlení zápasu přišlo ve třetí třetině, která patřila Kladnu. Hosté nastříleli čtyři branky a otočili tak zápas. Hned po 24 vteřinách třetí části se podruhé trefil kapitán Rytířů Václav Skuhravý a snížil tak na rozdíl jediného gólu. Přišly další dvě šance hostí, které však vychytal Matoušek. Ale i ten byl krátký na parádní ránu Vítězslava Bílka ze 48. minuty, která znamenala vyrovnání na 4:4.

O čtyři minuty vrátil Havířovu vedení Vojtěch Tomi, když přesnou ranou využil přesilovku. Jenže vedení AZetu netrvalo ani minutu, protože se pěkným individuálním průnikem blýskl David Stach, který svou akci zakončil povedenou kličkou. No a v čase 54:10 dokonal obrat Vítězslav Bílek, který se nejrychleji zorientoval při závaru před Matouškem.

AZ měl ještě v závěru přesilovku, ale branku z ní nedal, stejně jako při závěrečné power-play.Proto si nakonec Kladno odváží tři body za vítězství 5:6.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (AZ Havířov): Prohra nás velmi mrzí, jelikož jsme měli zápas výborně rozehraný. Už ve druhé třetině jsme ale začali mít ze soupeře zbytečný respekt a příliš jsme ustupovali v obranném pásmu. Dařily se nám přesilovky a za stavu 5:4 už jsme věřili v úspěch, ale Kladno ukázalo zkušenosti a klid, naopak my jsme si to prohráli nedůslednotí a špatnou spoluprací v defenzívě.


Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Havířov hrál první dvě třetiny výborně, hrál nátlakově a napadal nás ve dvou až třech lidech. A my jsme s tím měli dost problémy. Mysleli jsme si, že by mu mohly dojít v závěru síly a to se možná stalo. Rozhodla jednoznačně třetí třetina, v níž jsme pozměnili taktiku a to nám vyšlo.

Youtube