AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Na havířovském ledě vítězí Motor, čtvrtý zápas na pořadu už ve středu

Tomáš Vlček | 05.03.2019

Dnes se v Gascontrol Aréně odehrál třetí zápas čtvrtfinále play-off mezi Havířovem a Č. Budějovicemi. Hosté šli v úvodní třetině do vedení, které na začátku druhé dvacetiminutovky v přesilovce navýšili na 2:0. AZ snížil po polovině zápasu, a i když měl v jeho zbytku velkou převahu, druhou branku už nepřidal. Jihočeši vedou v sérii 2:1, AZ má šanci na odvetu už ve středu od 18:00.

CHANCE LIGA - 0.kolo út 5.3.18:00
AZ Residomo Havířov - HC Motor České Budějovice
1:2
(0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Pawliczek (Gřeš, Pořízek) – 14. Karabáček (Bradley, Pýcha), 21. Z. Doležal (Kutlák, Pýcha). Rozhodčí: Kopeček, Barek – Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 5:9, navíc Bednář (HAV) 10 min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3.019. Střely na branku: 36:15 (12:8, 11:5, 13:2). Zblokované střely: 19:9. Vhazování: 34:25. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

AZ Residomo Havířov: Bláha – Matai, Chroboček, Staněk, Bořuta, Dudek, Rašner – Rehuš, F. Seman (A), Kotala – Bambula, R. Veselý, L. Bednář – O. Procházka, Haas (A), Maruna (C) – Pawliczek, Pořízek, Gřeš.
HC Motor České Budějovice: Kváča – Plášil, Pýcha, Pavlin, Kutlák (C), M. Jandus, Vydarený (A) – Heřman, Babka, Čermák (A) – Endál, Bradley, Karabáček – Z. Doležal, Gilbert, M. Novák – Doktor, R. Přikryl, Beránek.

Od začátku se hrálo v tempu hodném utkání play-off. Ze začátku měli více ze hry domácí hráči, ale Kváča si poradil se střelou Pořízka, následná dorážka Bambuly šla mimo tyče. V 6. minutě se při přesilovce před hostujícího gólmana natlačil obránce Rašner, ale Kváča s vypětím všech sil puk vyrazil.

V 8. minutě se dostal ke gólové střele z mezikruží hostující Doležal, jenže Bláha vytáhl parádní semafor a puk lapil. O dvě minuty později fauloval kolenem Heřman domácího Pořízka, za což k nelibosti domácího publika vyfasoval jen dvouminutový trest za podrážení. V přesilovce pak Rašner bombou od modré čáry trefil tyč Kváčovy branky.

Na konci 14. minuty přišla první branka utkání, kterou dal Václav Karabáček, jenž dorazil vyražený puk po Bradleyho střele. O minutu později mohli vyrovnat domácí Kotala a po něm Seman, ale Kváča střely obou vyrazil. Oba hráči měli šanci i minutu a půl před koncem první třetiny, ale Kváča je opět vychytal.

V závěru třetiny ještě fauloval Bednář hostujícího Babku, za což dostal trest na 2 minuty a desetiminutový osobní trest za úder do oblasti hlavy a krku. Navíc se do sebe pustili Bradley s Bambulou, za což oba dostali po dvou minutách. Po první třetině tedy platil stav AZ - Motor 0:1.

Do druhé třetiny si Motor přenesl zbytek přesilovky a také této výhody využil. Zdeněk Doležal si nabruslil na pravý kruh a švihem se trefil přesně ke vzdálenější tyči. Ve 24. minutě přišla šance na druhé straně - Bambula zavezl puk do pásma, ke střele vybídl Gřeše, jehož střela šla těsně mimo tyče.

Ve 27. minutě hráli hosté zle zatápěli Bláhovi, jenž měl co dělat, aby pochytal střely Karabáčka a Pýchy, pak mu pomohli uklidit puk obránci. Pak se do útoku dostali domácí, Kotala se Semanem dostali puk k Rehušovi, jehož bombu Kváča lapil.

AZ snížil na začátku 35. minuty, když se po Gřešově přihrávce dostal ke střele z mezikruží Dominik Pawliczek a trefil se přesně k pravé tyči Kváčovy branky. V téže minutě mohl vyrovnat Kotala, ale Kváča jeho střelu se štěstím zastavil. Tlak AZetu pokračoval a hosté si raději vzali čtyři minuty před koncem druhé třetiny oddechový čas. V závěru třetiny hráli domácí ještě přesilovku, ale této výhody nevyužili a zbytek si přenesli do třetí části dnešního zápasu. Po čtyřiceti minutách tedy AZ prohrával 1:2.

Na začátku třetí třetiny AZ dohrával zbytek své přesilovky, ale nic z ní nevytěžil. Ve 43. minutě pálil domácí Pořízek z mezikruží, ale jeho střela neměla dostatečnou razanci a Kváča puk vyrazil holí. O čtyři minuty později hrál AZet přesilovku, ale Kváča pochytal střely Chrobočka, Kotaly i Bořuty.

V 50. minutě Gřeš šikovně tečoval Mataiovu střelu, ale puk těsně minul horní tyč Kváčovy branky. V 55. minutě mohl Maruna vyrovnat, když dostal nabídku mezi kruhy, ale Kváča jeho ránu ztlumil lapačkou, následně byl puk v brankovišti, ale nikdo z domácích hráčů jej nedokázal dostat za brankovou čáru.

Minutu poté měli velké šance obránci AZetu Bořuta s Mataiem, ale Kváča si poradil i s těmito těžkými situacemi. Minutu a půl před koncem třetí třetí třetiny byl vyloučen Kutlák, domácí si vzali oddechový čas a odvolali Bláhu. Ale z této šance už nic nevytěžili a Motor si uhlídal těsnou výhru.

Po dnešním zápase se tedy Motor ujímá vedení v sérii 2:1. Série pokračuje zítra opět na ledě GASCONTROL Arény od 18:00.

Ohlasy k utkání


Jiří Režnar (Havířov): Už v Budějovicích to byly oboustranně výborné zápasy, a i dneska to pokračovalo. Jsem na kluky hrdý, že v těchto těžkých zápasech hrají to, co si řekneme. Hrají na hranici svých možností a sebeobětování. Bohužel hokej je hra chyb a my jsme nějaké udělali a soupeř je potrestal. My jsme naopak ty soupeřovy nevyužili. Doma chceme hrát aktivní a celoplošný hokej a díky tomu jsme měli převahu. Soupeř k tomu přizpůsobil taktiku, měl i štěstí, a to mu dnes přineslo úspěch. Zítra je další zápas, my se jej pokusíme vyhrát a sérii zdramatizovat.


Václav Prospal (Č. Budějovice): Věděli jsme, že nás nečeká nic jednoduchého, a to se potvrdilo. Havířov hrál doma dobře, tak jako v předešlých zápasech a pro nás je to důležité vítězství. Vždycky, když chceš vyhrát, musíš dát gól. Dneska v našem výkonu byla obětavost a bojovnost a díky tomu jsme vyhráli. Zítra je však před námi další zápas.

Fotogalerie k zápasu
Youtube