AZ Havířov

Vstupenky na utkání AZetu kupujte zde.

Marek Štipčák zavřel bránu, AZet postupuje!

Lukáš Jandora | 17.03.2023

Havířovští si dnešním utkáním, ve kterém postavil základní stavební kámen úspěchu Marek Štipčák tím, že bránu zamknul na 7 západů, připsali třetí výhru v sérii, ligové osmifinále opanovali poměrem 3:1 na zápasy a těší se na dalšího soupeře, kterým bude Vyškov. Jak se dnešní veledůležitá výhra rodila?

2. liga - 0.kolo pá 17.3.18:00
HC Rebel Havlíčkův Brod - AZ Havířov
0:3
(0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Haas (Pastor), 32. Pastor (Haas, Mrowiec), 60. Mrva (Spratek, Kunc). Rozhodčí: Maršálek, Mejzlík – Roupec, Kučera. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 464. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 0:3.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Č. Novák – Krejčí, Čermák, Grauer, Kliment, Benák, Vašíček (A), Kerber – D. Košťál, Kuchta (C), Voříšek (A) – Holenda, Křehlík, Pártl – Dušek, Valášek, Kopic – Oščádal, Eklund, Vacík – J. Košťál
AZ Havířov: Štipčák – Dudáš (A), Mrowiec, Kunc, Kuboš, Hudec, Kolarz (C), Ščurek – Kratochvil, Spratek, Mrva (A) – Pavlík, Haas, Tvrdý – Antoníček, Ćmiel, Apolenář – Havlík, Pastor

Úvodní minuty utkání byly z obou stran velice opatrné. Zápas se rozjel až po přesilové hře našeho celku, po které ale měli navrch paradoxně Bruslaři. Do největší šance se dostali v polovině deváté minuty, kdy David Košťál nahrál zpoza brány mezi kruhy, kde kotouč nejdříve přeskočil hůl Petru Kuchtovi, ke střele se ale dostal Luboš Voříšek, jenž však netrefil bránu. Další velkou šanci měli hosté. Petr Antoníček dostal z levého mantinelu nahrávku do mezikruží, odkud rychle vystřelil. Jeho dobrá rána však orazítkovala horní tyč Novákovy brány. Do první přestávky tak gól nepadl.

I ve druhé části hrály obě mužstva opatrně. Těsně před polovinou utkání však začal za delší konec provazu tahat Havířov. Havlíčkův Brod pak zažil minutu a půl hrůzy, ve které dvakrát inkasoval. V čase 29:55 Marek Haas nahazoval kotouč z vrcholku pravého kruhu před bránu, letící puk však nešťastně tečoval Milan Valášek do své vlastní sítě. O chvilku později střelu od modré z hole Jaroslava Mrowiece zablokoval David Pastor. Hrací předmět se odrazil do vzduchu, kde ho ke smůle Havlíčkova Brodu srazil za záda Čeňka Nováka Jiří Vašíček.

V závěrečné části byli aktivnější Bruslaři. Ve vlastním oslabení nahrál David Košťál do obrovské střelecké šance Luboši Voříškovi, ten ovšem netrefil bránu. Příležitost skórovat měl i Tomáš Křehlík, jenž po střele jednoho ze spoluhráčů nedokázal propasírovat puk za záda přesouvajícího se Štipčáka. S postupujícím časem se hra Havlíčkova Brodu proměňovala v křeč. Domácím se nepodařilo ohrozit naši bránu ani v přesilové hře pět minut před koncem. Bruslaři ještě zkusili zvrátit nepříznivý stav při hře bez brankáře, na konečných 3:0 však střelou do prázdné brány upravil Jakub Mrva.

Naši kluci si v Kotlině připsali třetí výhru v sérii a postupují tak do čtvrtfinále play off 2. ligy. Pro havlíčkobrodské hokejisty sezona končí.

Ohlasy k utkání


Aleš Kraučuk (trenér Havl. Brodu): V sérii byly všechny zápasy, až na ten dnešní, vyrovnané. Minulý zápas v Havířově to bylo o tom, kdo dá gól. Dal ho soupeř, a tím se série lámala. Bylo to 1:1 na zápasy, vyhráli domácí a dnes to tu už zvládli. Do zápasu jsme vstoupili docela dobře. Měli jsme dobrý pohyb a vytvořili jsme si nějaké šance, které se nám ale nepodařilo proměnit. První třetina tak skončila 0:0. Ve druhé třetině se na nás nalepila smůla, dali jsme si v podstatě dva vlastní góly. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že kluci dřeli, makali, prostě chtěli jsme dát ten kontaktní gól, dnes nám ale prostě nebylo souzeno. Soupeř po zásluze postupuje do dalšího kola play off, já ale našim hráčům nemůžu vytknout vůbec nic. Chci jim všem poděkovat za celou sezonu, jak k tomu přistupovali, jak bojovali za brodský dres a jen před nimi smekám.


Jiří Raszka (trenér Havířova): Věděli jsme, že nás dnes čeká těžké utkání, jako byly všechny v této sérii. Musím říci, že ta série měla opravdu dobrou kvalitu, byla hodně vysoko nad poměry 2. ligy. Havlíčkův Brod řadím kvalitou kádru a kvalitou hokeje hodně vysoko, takže si toho postupu hodně ceníme. Dnes prvních deset minut nebylo z naší strany úplně ideálních, měli jsme tam nějaké ztráty kotoučů, nějaké situace jsme řešili zbytečně složitě. Pak se to trochu vrátilo k tomu, co nás zdobilo v těch vítězných utkáních – dobře zajištěné střední pásmo, dobrá obrana a spousta zablokovaných střel. Věděli jsme, že budeme muset dát nějaký ošklivý gól po střele z okolí brány nebo tečovaný. Kluky jsme nabádali k tomu, ať chodí před gólmana a ať na něj nahazujeme kotouče, což se nám povedlo. Podařilo se nám tak splnit náš plán. Musím kluky pochválit za závěr, protože soupeř měl tlak a chtěl s utkáním něco udělat, my jsme to ale v čele s gólmanem zvládli skvěle. Gratuluji kabině k postupu.

Fotogalerie k zápasu
Youtube