AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Páté utkání FINÁLE ve čtvrtek 25.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Junioři podlehli Kladnu na nájezdy

David Motloch | 22.10.2010

Po sympatickém výkonu s Ústím nad Labem si havířovští junioři připsali do tabulky další bod. V zápase se ujal vedení soupeř z Kladna, ale dvě rychlé odpovědi z hole Smuže dostaly do vedení Havířov. Náskok ale AZ neudržel, hrdina zápasu Knotek totiž dokázal do třetí třetiny srovnat. Zápas došel až do nájezdů, kde uspělo všech pět prvních aktérů, ale poslední hráč Puffer už na Pucholta nevyzrál. Knotkův zásah byl tak evidován jako vítězný a Kladno si připsalo bonusový bod navíc, pro Havířov zbyl pouze jeden.

Extraliga junioři - 14.kolo pá 22.10.
AZ Havířov - Rytíř Kladno
2:3sn
(0:1, 2:1, 0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. SMUŽ (Kopún, Mráz), 31. SMUŽ (Kopún) - 3. ČURDA (Knotek, Palaščák), 39. KNOTEK (Gutwald), 65. Knotek. Rozhodčí: Kusý - Kouba, Mrakava. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 135. Střely na branku: 38:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
AZ Havířov: Matoušek, Rudl - Bálint, Duda, Zientek, Teper, Lešiga, Krause, Jindřich, Marek - Horák, Miczek, Mráz, Pechanec, Puffer, Čaja, Peslar, Číp, Smuž, Kopún, Brezani, Včíslák
Rytíř Kladno: Pucholt, Lejsek - Strnad, kužel, Máša, Gutwald, Bernat, Tomáš, Hybner, Čurda - David, Steigauf, Knotek, Medřický, Krpata, Doskočil, Koranda, Drda, Palaščák, Vyšín

Oba týmy se zpočátku zápasu prezentovaly vyrovnanou hrou. Hned v úvodu si Kladno vypracovalo v 3. minutě vedení 1:0, když se Čurda dobře dokázal natlačit do brankoviště, odkud přelstil Matouška. Havířov byl na puku velice silný, ale na svůj poměr si vypracoval málo šancí, kladenští hráči dobře odstavovali soupeře do rohů, odkud se branky střílejí je stěží. Domácím však k vyrovnání nepomohla ani nabídnutá přesilová hra, střela od modré z hole Zientka byla hodně málo.

Naopak zahrozili v oslabení hosté, když v přečíslení 2 na 1 nahrával Strnad před branku, kde si málem havířovský obránce srazil puk do vlastní brány. Přesilovou hru si zahráli i hosté. Hry v početní výhodě ale dnes nepatřily k silné stránce ani jednoho z celků. Změnit to mohl Medřický, ale ani jeho dobrý pokus na Matouška nestačil.

Kdyby nebyla k dispozici světelná tabule, mnozí by zřejmě ani nezaregistrovali přesilovku domácích, protože předvedená hra tomu vůbec nenapovídala. Spíše naopak, nejlepší šanci si opět vytvořil soupeř, ke zvýšení na 2:0 ale zabránila tyčka. Ve 29. minutě zavelel k vyrovnání havířovský Smuž, když poloodkrytou branku přesně trefil. Pasáž od 28. - 31. minuty byla ze strany domácích asi nejlepší v celém zápase. Dobrou střeleckou pozici si totiž vypracoval i Číp, jeho střela ale skončila v lapačce Pucholta.

Co se nepovedlo Čípovi, povedlo se zanedlouho opět stejnému střelci, Danielu Smužovi. V 31. minutě se tak měnil opět stav, tentokrát šel AZ do vedení, brankář Kladna neměl nárok. V havířovském oslabení pak musel Matoušek vytáhnout ze své skříňky další elegantní zákrok, kterým zhatil šance Kladna na srovnání v přesilové hře.

Kdo ví, jak by zápas dopadl, kdyby se Brezani nebo jeho spoluhráč dokázali prosadit z velice výhodné situace. Nejprve Brezani z mezikruží přestřelil bránu, posléze Havířov netrefil takřka prázdnou klec. Šnaci tak dostal soupeř. Strnadův výlet do brankoviště ještě Matoušek zachytil, ale ve 39. minutě už bylo vyrovnáno. Přečíslení 2 na 1 využil Knotek krásnou střelou.

Třetí třetina byla na brankové příležitosti nejbohatší, přesto už branka nepadla. Nejprve mohl Mráz poslat Havířov do vedení, to by ale musel sám před gólmanem lépe uspět. Posléze to mohli být hosté, co se mohli radovat ze vstřelené branky, ale svou kombinační hrou se o ní sami připravili.

Ve 47. minutě byl na ledě k vidění velice sporný moment. Po střele kladenského útočníka se puk odrazil od tyče. Hosté se domnívali, že se tak stalo od vnitří části brankové konstrukce, ale brankový rozhodčí ukázal jasně - puk v brance neskončil. Další momenty zápasu zcela vybočovaly z harmonie zápasu. Střídala se gólovka za gólovkou a obrana jakoby snad ani neexistovala.

Diváky pak jistě zvedl ze sedaček brankář Matoušek, který v 50.minutě předvedl ukázkový semafor. V nabídnuté přesilové hře hostů se měl Matoušek co ohánět, ale ten chvílemi působil jako neprostupná zeď. Kdyby v posledních sekundách Brezani dostal pár vteřin navíc, možná by rozhodl zápas, byl v takřka ideální pozici ke skórování, ale časomíra veškeré jeho šance zhatila.

V prodloužení se o jediný větší vzrušující moment postaral kladenský Kužel, při střele z první v dobré pozici ale smolně zlomil hůl.

V následných nájezdech byli hráči nadmíru produktivní. Prvních pět aktérů svůj nájezd proměnilo, ale Puffer pod tlakem nenašel zkulinku za Pucholtem, vítězný nájezd si připsal Tomáš Knotek. Kladno tak vydolovalo z ledu soupeře 2 body, pro Havířov zbyl už pouze jeden.

Youtube