AZ Havířov

Junioři v ztratili v závěru zápas v Přerově

Tomáš Vlček | 05.11.2011

14. kolo ligy juniorů zavedlo hráče AZetu Havířov na led přerovských Zubrů. Sehráli s nimi pohledný a zajímavými událostmi nabitý duel, v němž se několikrát se svým soupeřem vystřídali ve vedení. Když se 8 minut před koncem dostali potřetí v zápase do vedení, zdálo se, že jej dovedou do vítězného konce. Avšak domácí v posledních třech minutách skóre ve vlastním oslabení zcela otočili a tři body tak tentokrát zůstaly v Přerově.

Liga juniorů - 14.kolo pá 4.11.18:00
HC ZUBR Přerov - AZ Havířov
5:4
(1:1, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 7. Javora (Kebza), 28. Vodák (Kocan), 47. Javora, 58. Kocan (Sklenář), 60. Kvapil (Vodák) - 16. Matějek (Dýrr), 32. Putniorz (Barnošák) 39. Matějíček, 52. Jaroch (Glos). Rozhodčí: Doležel - Cik, Vožda. Vyloučení: 9:4, navíc Drábek (Přerov) trest ve hře. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4.
HC ZUBR Přerov: Vrzala - Vávra, Sklenář, Maršálek, Málek, Drábek, Malínek, Vaněk, Řezáč, Hlídek, Loupal, Kvapil, Šťastný, Gazda, Javora, Kocan, Kebza, Bosák, Vodák, Tomeček, Chovanec.
AZ Havířov: Matoušek - Barnošák, Čintala, Dýrr, Glos, Jaroch, Kostelník, Majda, Matějek, Matějíček, Moržol, Mráz, Ovčaří, Patrman, Přívara, Putniorz, Smuž, Szewieczek, Weisser, Brezani, Pechanec.

Utkání zahájily oba týmy opatrně. Bylo velmi zřejmé, že ani jeden z dnešních soupeřů nechce zápas prohrát. Nakonec se první osmělili Zubři, když to střelou od modré zkoušel Sklenář. O chvíli později dorážel nebezpečně před domácím gólmanem Vrzalou havířovský Tomáš Mráz, ale podobně jako Sklenář, ani on nebyl úspěšný. V 7. minutě se po buly ke kotouči dostal Kebza, naservíroval ho před hostující bránu, kde jej pod padajícím brankářem Matouškem uklidil do sítě Martin Javora, a Zubři se ujali vedení.

Hráči Havířova odpověděli v 16. minutě. Vydolovali kotouč ze skrumáže před Vrzalovou bránou a přes klubko hráčů vystřelil Tomáš Matějek. Svou střelu otřel o tyč a srovnal stav utkání na 1:1. V 19. minutě ještě od mantinelu najížděl před bránu Putniorz, ale Vrzala mu nenechal ani kousek místa, kudy by mohl havířovský hráč skórovat. Ve stejné minutě to v rychlém sledu zkoušeli přerovští Sklenář, Hlídek a před bránou Vaněk, ale úspěšní nebyli a tím také skončila úvodní perioda.

Druhá část hry začala vyloučením přerovského hráče. Toto oslabení však domácí ubránili dobře a navíc ve 25. minutě vytvořili závar před bránou hostí, v němž dokonce protlačili kotouč do brány, ale hlavní rozhodčí to jako gól neuznal. Ve 27. minutě spálili obrovskou šanci domácí Vaněk a Šťastný, když v nájezdu 2 na 1 nechali vyniknout Matouška v bráně Havířova. Po této akci následovala nenápadná akce, při které za bránou hostí míchal kotouč Kocan, poté přihrál před bránu Robinu Vodákovi a ten vystřelil bekhendem k tyči a strhl vedení opět na stranu domácího Přerova.

Zubři se dál tlačili do zakončení, ale zapomínali na zadní vrátka. Jedním takovým vstupem projel ve 32. minutě Jan Putniorz, zužitkoval přihrávku Barnošáka a z brankoviště opět vyrovnal. Ve 36. minutě vytvořili další závar před domácí bránou hostující hráči, ale Vrzala odolával. Havířov se prosadil až minutu a půl před koncem druhé periody, kdy trestuhodně zaspala domácí obrana a hostující Marek Matějíček mohl několikrát dorážet svůj kotouč. Na třetí pokus mu to již vyšlo a Havířov se dostal dnes poprvé do vedení.

Kdo viděl poslední třetinu tohoto duelu, určitě nelitoval, protože přinesla velmi dramatickou zápletku. Ve 42. Minutě to z kruhu zkoušel havířovský Brezani, ale tento hráč, který již pravidelně nastupuje za hlavní mužstvo, úspěšný nebyl. O čtyři minuty později se ukázkově proháčkoval před bránu hostí Málek, ale na lepší zakončení mu již nezbyly síly. Přerov svého soupeře zatlačil a dočkal se zaslouženého úspěchu. Ve 47. minutě krásně projel kolem mantinelu Martin Javora a střelou pod víko nedal Matouškovi šanci – 3:3.

Pak zahřmělo na druhé straně. V čase 52. minutě vyrobil Vaněk ve vlastním obraném pásmu hrubici, tím vyslal do samostatné akce hostujícího Tomáše Jarocha a ten kličkou do bekhendu, kterou se proslavil Martin Procházka, nedal Vrzalovi šanci – 3:4. V 58. minutě vyhráli v oslabení domácí buly před Matouškem, kotouč se dostal na modrou čáru ke Sklenářovi, který tvrdě vystřelil. Gólman Matoušek ránu pouze vyrazil před sebe, kde však již číhal osamocený Daniel Kocan a pohotově kotouč poslal do sítě – 4:4.

Zubři tak v oslabení vyrovnali, ale ještě to zdaleka nebylo všechno. V poslední minutě utkání, stále ještě v přesilovce Havířova, kdy již všichni v hale vyhlíželi konec zápasu, se dostali do přečíslení dva na jediného obránce domácí Vodák a Kvapil. Prvně jmenovaný přihrával a Martin Kvapil dostal Přerov do vedení 5:4. Poté se sice ještě havířovští pokusili dostat kotouč před bránu Vrzaly, ale čtyři domácí bránící hráči nepustili ke svému brankáři již žádnou střelu.

Autorem původní reportáže je Jan Skopalík, www.hokejprerov.cz

Brankář Matoušek po inkasované brance
Youtube