AZ Havířov

FINÁLE PLAY-OFF 2024, AZ HAVÍŘOV - CHOMUTOV. Sedmé utkání FINÁLE v pondělí 29.4. od 17:30!

VSTUPENKY NA FINÁLE PLAY-OFF KUPUJTE ZDE.

Výborně! Starší dorost zaskočil favorizované Vítkovice

Tomáš Vlček | 20.11.2015

Extraliga staršího dorostu dnas měla na pořadu už své 21. pokračování, tedy poslední kolo třetí čtvrtiny základní části. Havířovští mladíci v něm na domácím ledě přivítali třetí tým tabulky skupiny východ - HC Vítkovice. Svého soka překvapili aktivním a bojovným výkonem, který jim nakonec přinesl výhru 5:3 a velmi cenné tři body. Další zápas sehraje AZ už v sobotu rovněž doma proti Olomouci.

ELSD - 21.kolo pá 20.11.18:00
AZ Havířov - HC Vítkovice Ridera
5:3
(1:0, 2:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 15. Peterka (Cihlář, Chujac), 28. Raček (Frojda, Chujac), 29. Chujac (Peterka, Pecka), 44. Rzekanowski, 55. Cihlář (Srníček) – 25. Toman (Baláž), 45. Tauwinkl (Slíž, Blaško), 45. Šala (Kosina, Malík). Rozhodčí: Fiala – Vengřín, Barteček. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 113. Střely na branku: 36:45 (12:11, 13:16, 11:18). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 5:3.
AZ Havířov: Matoušek – Pavelek, Adámek, Aulehla, Chujac, Frojda, Szturc, Srníček, Mrowiec – Strakoš, Pecka, Peterka, Piš, Lenomar, Rzekanowski, Raček, Pawliczek, Cihlář.
HC Vítkovice Ridera: Daňa – Kaláb, Veřmiřovský, Ficek, Slíž, Kučera, Malík, Bartek – Gřesík, Tauwinkl, Bernát, Maxner, Šala, Baláž, Richtár, Cháňa, Blaško, Franz, Kosina, Toman.
Ve 21. kole NOEN Extraligy staršího dorostu změřily svoje síly týmy Havířova a Vítkovic. V tomto derby se v prvním dějství lépe prezentovali domácí hokejisté. V úvodu hráli přesilovku, nejprve udržel puk vítkovický Daňa někde pod svým tělem, následně pokus Mrowiece orazil pravou tyčku.

Havířov si vypracoval více střel na branku, což se také domácímu celku vyplatilo. V 15. minutě dostal Lukáš Peterka krásnou a přesnou přihrávku od zadního mantinelu, kterou mu adresoval Cihlář, a Peterka zamířil velmi přesně, puk se odrazil od levé tyčky do branky – 1:0.

Hosté se snažili do konce třetiny ještě srovnat, ale AZet je do velkých šancí nepustil. Pouze zajímavou střelu vyslal Bartek, ale Matoušek s pomocí obránců puk udržel mimo branku.

Do druhé třetiny nastoupily aktivněji Vítkovice a to se také odrazilo na srovnání stavu. Ve 25. minutě se po vhazování dostal před Matouška Radim Toman, který byl v zakončení jistý a prostřelil domácího brankáře – 1:1. Ve 27. minutě se dostal do šance v oslabení Maxner, ale Matoušek puk vytáhl parádním zákrokem lapačkou. V témže oslabení Vítkovice inkasovaly. Ve 28. minutě vystřelil na Daňu Frojda, ten puk vytěsnil, ale následně se dokázal prosadit dorážkou mezi jeho betony Patrik Raček - 2:1.

O necelé dvě minuty později se podařilo Havířovu vstřelit i třetí branku. Po modré čáře si sjel s pukem David Chujac a trefil se přesně nad rameno brankáře Vítkovic, Daňa neměl šanci reagovat – 3:1. Ve 37. minutě mohli hosté snížit, ale Balážovu tvrdou střelu Matoušek vykryl.

Na konci druhé třetiny se do úniku dostal Lenomar, ale Daňa jeho záměr vystihl a puk vyrazil, následně ale dorážel nikým nehlídaný Pawliczek, ale Daňa zázračně vyrazil puk lapačkou mimo!

Ve třetí třetině jsme sledovali především v první polovině hodně zajímavý hokej se spoustou branek. Ve 44. minutě nejprve zvýšil vedení AZetu na tři branky Oskar Rzekanowski krásnou individuální akcí. Už to vypadalo, že je zápas rozhodnutý, ale Vítkovice zabraly.

Ve 45. minutě se jim podařilo snížit. Jakub Tauwinkl se dostal před Matouška a přesnou střelou ho prostřelil – 4:2. O 26 sekund později se Vítkovice radovaly znovu. Po chybě domácího obránce se prosadil Matěj Šala - 4:3. Zápas najednou dostal nový náboj a Vítkovice byly blízko srovnání.

Ve 48. minutě to potvrdila střela Maxnera, kterou Matoušek vytěsnil lapačkou na horní tyčku své branky. Hostující Steel byl i nadále hodně aktivní, ale domácím se dařilo jejich akce narušovat. V 55. minutě to byl Havířov, který se dostal zpět do dvoubrankového vedení. Dominik Cihlář předvedl parádní individuální akci, kdy si najel před Daňu a trefil se přesně do malinké mezery mezi ramenem a horní tyčkou – 5:3.

Hosté se už následně nedostaly ani ke hře bez brankáře a domácí si už zápas pohlídali. Havířov porazil favorita utkání a do tabulky si připsal tři cenné body.

Ohlasy k utkání


Martin Janeček (AZ Havířov): Samozřejmě jsme spokojeni se ziskem tří bodů. Jsem spokojený jako trenér i s celým zápasem. Myslím si, že jsme zápas dvě třetiny ovládali, nicméně jsme pak nezvládli tlak soupeře, který začal hrát aktivně. Ze strachu, abychom udrželi výsledek, jsme začali chybovat a strašně jsme si to zkomplikovali. Za to jsem ale právě rád, protože si myslím, že takový zápas na krev s dobrým koncem je pro hráče obrovská zkušenost.


Roman Ryšánek (HC Vítkovice Steel): Začátek zápasu nám nevyšel. Pokud jsme se dostali do tlaku, obdrželi jsme branku. Máme na sobě nějakou deku, kterou musíme, co nejrychleji zažehnat. Myslím, že jsme urazili hokejového boha. Nemáme štěstí, to se nám v rozhodujících chvílích otočí k nám zády. Kluci bojovali, domácí se skoro nedostali z obranné třetiny, ale nespadlo to tam.

Youtube