AZ Havířov

Havířov rozdrtil Uherské Hradiště

Petr Miklas | 08.12.2010

H A V Í Ř O V - Dnešní soupeř domácího Azetu si věřil, že zde dokáže bodovat - a po první třetině to tak opravdu vypadalo. Hosté vedli gólem Mikeše, na 1:1 vyrovnal Maruna. Ve druhé třetině však domácí smrští šesti gólů strhli zápas na svou stranu. Ve třetí třetině pak dílo zkázy dokonali, když přidali dalších 5 branek. Po celý zápas byli Havířovští pozorní v obraně a tentokrát soupeři nedovolili víc než jeden úspěch. Hattrickem se blýskl Říčka, po dvou gólech dali Najdek a Maruna.

2. liga východ - 24.kolo st 8.12.18:00
AZ Havířov - HC Uherské Hradiště
12:1
(1:1, 6:0, 5:0)
Branky a nahrávky:6. Maruna (Najdek), 25. Najdek (Říčka, Prokop), 29. Krisl (Potočný), 33. Říčka (Vydra), 33. Najdek (Maruna, Klimša), 34. Stránský (Potočný, Sztefek), 40. Říčka (Pavlas), 48. Pechanec (Prokop), 49. Maruna (Potočný, Jurčík), 55. Mach (Vydra), 56. Prokop (Najdek), 60. Říčka (Pavlas, Toman) - 3. Mikeš (Piluša) . Rozhodčí:Kusý - Bojda, Mikuel. Vyloučení:8:8 . Využití: 4:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1578. Průběh utkání:0:1,1:1,12:1 .
AZ Havířov: Vrba - Prokop, Zientek L., Krisl, Machálek, Balčík, Vydra, Jurčík, Toman, Maruna, Najdek, Klimša, Stránský, Potočný, Sztefek, Pavlas, Říčka, Pechanec, Mach
HC Uherské Hradiště: Oharek - Stašek, Heca, Krystýnek, Pšeja, Matula, Sladký, Knébl, Piluša, Andrýsek, Sakrajda, Antonovič, Karpíšek, Kotačka, Rapant M., Schuster, Rapant J., Kundera, Červenka

Ze začátku utkání jsme příliš šancí neviděli, jen sérii zakázaných uvolnění z obou stran, po kterých přišla střela z úhlu domácího Říčky, trefil pouze boční konstrukci. Na konci třetí minuty se radovali hosté: z nenápadné akce těžil důrazný Mikeš, který po přihrávce Pilušy dostal kotouč za brankovou čáru. V 5. minutě dostal AZ možnost přesilové hry, kterou využil netradičním způsobem: Maruna se rozjel z obranného pásma, dostal puk od Najdka a dojel s ním až před Oharka, kterého překonal blafákem do bekendu. Za necelou minutu se mohli domácí dostst do vedení, když se k dobré střele z levé strany dostal Sztefek, Oharek jeho ránu neudržel, ale nakonec puk zastavil před brankovou čárou. Po následném vhazování přišla střela, která skončila v obličeji hostujícího Matuly a ten musel jít do kabiny na šití. V 9. minutě,ve vlastním oslabení, ujel Sztefek, hosté jej zastavili pouze za cenu faulu. Následné trestné střílení však sám faulovaný neproměnil - Oharek jeho bekendový blafák chytil do lapačky. V pokračující přesilovce hostů se do velmi slibné příležitosti dostal hostující Antonovič, ale netrefil odkrytou branku.

Následovala dlouhá série oslabení domácích,ti dokonce dvakrát hráli ve třech proti pěti. V těchto chvílích podržel AZ svými jistými zákroky Adam Vrba, kterému dnes poctivě pomáhali spoluhráči v obraně. Díky tomu šli hráči po první siréně do kabin za stavu 1:1. Do druhé třetiny si AZ přenesl minutu přesilovky z první části, ale nedokázal si vytvořit dobrou příležitost. Přesně v čase 24:00 dostali domácí výhodu přesilové hry 5 proti 3, kterou za 35 vteřin využili! Po střele Říčky z levé strany se puk odrazil od zadního mantinelu k levé tyči Oharkovy branky, kde číhal Najdek, jemuž nedělalo problém doklepnout puk do poloprázdné branky. Na začátku 28.minuty se na chvíli octnul sám před domácí brankou Schuster, ale Vrba jeho šanci zlikvidoval. I díky tomu mohli domácí svůj náskok o necelé 2 minuty později navýšit, když za bránou hostů kroužil Potočný a po jeho přihrávce Krisl prostřelil Oharka potřetí.

Od této chvíle AZ na ledě dominoval, vypadalo to jako by hráli domácí přesilovku, i když byl počet hráčů na obou stranách vyrovnaný. Do šancí se postupně dostali: Klimša,Machálek, Stránský, Sztefek - Oharek je vychytal. To ovšem netušil, že přijde dvouminutovka, na kterou jen tak nezapomene. Postupně jej překonali Říčka, Najdek a Stránský. Obzvláště na branky Najdka a Stránského byla radost pohledět - nejprve zakončil pěknou kombinaci po ose Klimša-Maruna-Najdek poslední jmenovaný přesnou střelou k tyči, poté domácí ujeli ve třech proti jedinému obránci, Stránský si vyměnil puk s Potočným a zakončil do prázdné branky. To už AZ vedl 6:1! Hosté reagovali na nepříznivou situaci střídáním brankářů, novým mužem v brance Uherského Hradiště se stal Jedlička.

Chvíli poté tlak domácích na chvíli ztlumilo vyloučení, hostující Schuster v přesilovce nebezpečně tečoval a následně dorážel, Vrba jeho pokusy zázračně chytil. Po necelých 6 minutách na ledě byl překonán i Jedlička,těsně před koncem druhé třetiny sedmého gólu v síti Uherského Hradiště dosáhl Říčka po přihrávce Pavlase. I ve třetí třetině se domácí hnali za dalšími góly, nejprve vychytal Jedlička střelu Sztefka. Poté Klimša, který se octnul hostujícímu brankáři tváří v tvář, Jedličku povedeným blafákem nepřekonal - puk těsně minul pravou tyč. Ve 48. minutě se s chutí hrající domácí dočkali osmého úspěchu - úspěšným střelcem se stal junior Antonín Pechanec. Chvíli nato se stadionem ozývalo skandování DESET!DESET!, na které odpovědě střelou do prázdné branky Jan Maruna po nezištné přihrávce Potočného. V 55. minutě se domácí fanoušci dočkali vytouženého desátého gólu, střelcem byl další junior, Marek Mach, který dorazil pokus Vydry. O minutu později dostali domácí další možnost přesilové hry, kterou AZ bleskově využívá - Prokop od modré prostřelil Jedličku. Pět minut před koncem dostali hosté možnost zkorigovat výsledek v další přesilovce, ale AZ byl nebezpečnější i v oslabení a s přehledem se ubránil. Při jednom z pokusů hostí dostat se do útočného pásma se pěkným bodyčkem prezentoval Balčík a akci překazil. Dvacet vteřin před koncem dokonal zmar hostí Říčka, který tak zkompletoval hattrick a určil konečnou podobu zápasu na 12:1 pro domácí.

Ohlasy k utkání


Jan Daneček (Hlavní trenér, AZ Havířov:

Začátek byl z naší strany špatný, což bylo důsledkem toho, že jsme za poslední 3 týdny odehráli jen 2 utkání, takže tam byl trochu herní výpadek. Kluci se o přestávce vyprovokovali k výbornému výkonu, druhou třetinu vyhráli 6:0 a to rozhodlo o zápase. Třetí třetinu už jsme měli pevně ve své moci.


Igor Kellnerr(Asistent trenéra, HC Uherské Hradiště):

První třetinu jsme zahráli na 1:1, bylo to vyrovnané, ale ve druhé třetině jsme začali propadat a Havířov nás jasně přehrával. Nepodrželi nás brankáři a tak to nakonec dopadlo jak to dopadlo.

Fotogalerie k zápasu
Youtube