AZ Havířov

Junioři porazili lídra soutěže z Poruby 4:3

Josef Nudera | 07.03.2014

V pátek odpoledne bylo na pořadníku další utkání Ligy juniorů. Jednalo se o derby mezi Havířovem a Porubou. AZ vstoupil do utkání velmi dobře a po první třetině vedl 2:0 po přesných trefách Suchého. Navíc se podařilo náskok ještě navýšit na 3:0. Hosté se pak snažili a zápas dokázali dotáhnout na 3:2, ale po dlouhé pasáži, kdy si vytvářeli velký tlak, se dokázal prosadit z brejku Tomáš Matějek. Jak se ukázalo, tak tato branka byla vyloženě zlomová. Poruba ještě v závěru snížila po trestném střílení, ale ani hra bez brankáře už vyrovnání nepřinesla. Havířov dokázal porazit lídra tabulky a stále bojuje o druhé místo v tabulce.

LJ - 35.kolo pá 7.3.15:00
AZ Havířov - HC RT TORAX Poruba
4:3
(2:0, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Suchý (Vyčesaný, Weisser), 11. Suchý (Weisser), 23. Vyčesaný (Gawlas, Diviš), 35. Matějek (Lenomar) – 25. Schwarz (Gola), 30. Mihal (D. Maček, Rataj), 59. Brnčál (TS). Rozhodčí: Dobeš – Kurtyn, Kašínský. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3.
AZ Havířov: Gabler – Cháňa, Gawlas, Weisser, J. Potočný, V. Potočný, Staš – Křibík, Vyčesaný, Suchý, Lenomar, Caruk, Diviš, Matějek, Synek, Taras
HC RT TORAX Poruba: M. Maček (od 24. Šrámek) – Baca, Puškár, Síkora, Kotas, D. Maček, Ryška – R. Gola, Schwarz, Kaleta, Brnčál, Mišenko, Rataj, Mihal, Král, Havránek
Páteční odpoledne nabídlo havířovským divákům zajímavý zápas mezi domácím AZetem a hostujícím lídrem tabulky a jistým postupujícím do baráže o extraligy, Porubou. Utkání začalo velmi svižně a již po 44 vteřinách hry se prosadil střelou z předbrankového prostoru Dominik Suchý - 1:0.

Rychlé vedení AZetu evidentně pomohlo hosty zaskočit, ale i přesto se ve 4. minutě dokázal dostat do nebezpečné situace Mihal, ale puk poslal kousek kolem pravé tyčky. V 11. minutě se povedlo Dominiku Suchému předvést krásný moment utkání, ale také se prezentoval druhou brankou v utkání. Vzal si puk za brankou a dokázal se pohotově obtočit kolem tyčky a skórovat – 2:0.

Na tuto branku reagovali hosté velmi rychle šikovnou a hlavně nebezpečnou akcí. Střela Schwarze šla jen malý kousek vedle tyčky! Ve druhé části první periody se navíc dostala Poruba k přesilové hře a tato početní výhoda hosty nakopla a ve druhé části periody byla nebezpečnější. Například můžeme vypíchnout střelu Davida Mačka z 15. minuty, kdy musel Gabler puk vyrážet pohotově nahoru do ochranné sítě.

Ve druhé třetině hrála Poruba přesilovou hru, kterou ale po velkých šancích nevyužila. Naopak to byl Havířov, který udeřil. Michal Vyčesaný si přebral puk ve středním pásmu, najel na vrchol kruhů a vystřelil přesně nad ramena Mačka – 3:0.

Ve 24. minutě se rozhodla Poruby vystřídat brankáře a do branky se postavil Richard Šrámek.

O minutu později se už hosté prosadili. Jakub Schwarz si najel na pravý kruh a střelou mezi betony prostřelil Gablera, to byla střela, která musela havířovského brankáře hodně mrzet – 3:1. V polovině utkání se navíc dostala Poruba k velkému a neutichajícímu tlaku. Ten byl ve 30. minutě ještě umocněn přesilovou hrou. Pěknou souhrou se také hosté prosadili. Rataj poslal za brankou puk na Davida Mačka, který na jeden dotyk poslal černý kus gumy ještě před branku. Tam stál volný Dalibor Mihal, který prostřelil Gablera. Velmi rychlá akce přinesla hostům snížení na rozdíl jediné branky – 3:2.

Hosté i po snížení pokračovali ve velkém tlaku, ale Havířov vše ustál a naopak zasadil RT TORAXu těžkou ránu. Tomáš Matějek dostal rychlou přihrávku od Lenomara. Havířovský útočník se vřítil do pásma a prostřelil Šrámka někde nad rameno – 4:2.

Třetí třetinu začal Havířov akcí Diviše, která jen těsně neskončila brankou. Porubě se ve třetí části navíc místy nedařilo přecházet střední pásmo a šancí ubylo. V 54. minutě se dokázala, ale dostat do dvou velkých šancí. Nejprve nevyužil dorážku Brnčál, následně orazil horní tyčku Tomáš Mišenko.

V 59. minutě museli domácí hasit nebezpečný únik faulem, z čehož vzniklo trestné střílení pro Porubu. Denis Brnčál najel na Gablera pozvolna, rameny naznačil střelu a zasunul puk za jeho záda – 4:3. Poruba to v posledních minutách třetí třetina zkusila v šesti, ale Havířov dokázal udržet cennou výhru nad favoritem ligy.

Ohlasy k utkání


Jaromír Venglář (trenér AZ Havířov): Jsme moc rádi, že jsme dnes porazili první celek tabulky, který vyhrál soutěž zcela zaslouženě. Vedli jsme už 3:0, ale hosté se zvedli a snížili. Důležitá byla naše branka z brejku na 4:2. Ve třetí třetině jsme hlídali svůj náskok, ale ve vlastní přesilovce došlo ke zbytečnému zaváhání obránce na modré. Byl to dobrý zápas a soupeři přeji, ať uspěje v následné baráži.


Petr Trojan (trenér RT TORAX Poruba): Myslím si, že to bylo velice svižné utkání. Domácím vyšel parádně úvod zápasu. Vedli 3:0 a my jsme měli, co dělat s dotahováním. Viděl bych to, že to bylo takové bezstarostné utkání, na týmech bylo vidět, že se skoro o nic nehraje. Havířov hrál pouze o lepší umístění v tabulce. Naši hráči do utkání vstoupili špatně, zbylé dvě třetiny už byly mnohem lepší. Pokud bychom takto vstoupili do barážových utkání, tak nemáme žádnou šanci.

Youtube