AZ Havířov

Nový rok začal AZ porážkou s Frýdkem - Místkem v prodloužení

Josef Nudera | 05.01.2013

H A V Í Ř O V - První utkání tohoto roku nezačalo pro Havířov vůbec dobře. Už ve 3. minutě prohrával po brance Kudláčka. AZ to nezlomilo a dokázal ještě do třetiny vyrovnat. Havířov měl více ze hry i nadále, ale opět se radovali hosté, Jan Kudláček měl dnes svůj střelecký den. Ve třetí třetině se i přes tlak Havířova podařilo vytěžit pouze vyrovnání z hole Klimši. V prodloužení, když už se oba celky chystaly na nájezdy, šokoval celý Havířov tečí Slovák. Havířov tak vstoupil do nového roku pouze ziskem bodu, který mu i tak stačí na udržení první pozice v tabulce.

2. liga východ - 30.kolo so 5.1.17:00
AZ Havířov - HC Frýdek-Místek
2:3p
(1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Sztefek (Najdek), 52. Klimša (Haas) - 3. Kudláček (Jakubowski), 36. Kudláček (Sluštík O., Jakubowski), 65. Slovák (Kelner). Rozhodčí: Mrkva - Barteček, Moravec. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 735. Střely na branku: 43:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
AZ Havířov: Matoušek (Daneček L.) - Prokop, Vydra, Krisl "C", Hegegy, Rimmel, Zientek, Balčík, Hartmann - Najdek "A", Sztefek, Daneček J. - Pechanec, Kolařík, Kanko - Bursík, Stránský, Pavlas - Říčka, Haas, Klimša
HC Frýdek-Místek: Láníček (Chvostek) - Ovšák, Kudláček, Měkýš, Teper, Ferenc, Jakubowski, Slovák P., Mamula, Rozum "C", Krutil, Sluštík J., Sluštík O. "A", Gogolka, Tomis, Čintala, Gajda, Kelner, Slovák J., Kopún
Havířov sice začal tlakem, ale jako první a dosti překvapivě se radovali hosté. Ve 3. minutě se dostal Jan Kudláček za obranu AZetu a střelou nad lapačku překonal Matouška – 0:1. V 7. minutě si dokázal položit Láníčka Petr Prokop, ale v koncovce se mu nepodařilo přehodit beton! O minutu později hrozil opět Frýdek-Místek z protiútoku, Jakub Teper dokonce trefil horní tyčku branky, kterou hájil Matoušek. Havířov i nadále okupoval Frýdecké území, což dokazuje i šance Roberta Říčky, který se pokoušel prosadit tvrdou střelou od modré čáry!

V 15. minutě, ale havířovská hala potměla, protože se dokázal Michal Sztefek vymotat a po přihrávce Roberta Najdka se dostal na vrchol kruhu, odkud dokázal prostřelit Láníčka - 1:1. Když ubíhala poslední tříminutovka první periody, tak se dokázal Radim Haas trefit do těžkého skákajícího kotouče, který poslal až na Láníčka, který se i tak dokázal včas přesunout a zneškodnit tento nebezpečný pokus. V poslední minutě se ještě dostal pochybné rozehrávce k puku Kanko, ale puk, který vyslal na Láníčka, dokázal tento kvalitní brankář podržet a nedovolil žádnou dorážku.

Na začátku druhé třetiny se do několika slibných pozic dokázat dostat Roman Kelner, ale ani v jedné z nich nebyl úspěšný. Ve 25. minutě vyslal Najdek krásnou a především přesnou přihrávku na Danečka, který se ocitl sám před Láníčkem, ale využít tuto velkou pozice se mu nepodařilo. Ve 28. minutě se AZ dostal do další velké šance, před Láníčkem byl velmi agilní Jan Daneček, ale i přesto se mu puk za jeho záda, dostat nepodařilo.

Ve 33. minutě zahrozili po dlouhé době hosté z Frýdku-Místku. Petr Rozum dokázal od modré vyslat tak přesnou střelu, že se musel Matoušek hodně ohánět. Ve 36. minutě muselo všem domácím příznivcům pořádně zatrnout. Potom, co se podařilo ubránit oslabení, se do brejkové situace 2 na 1 dostali Kudláček a Ondřej Sluštík, celou situaci vyřešil Ondřej Sluštík s velkou bravurou, příhrál Janu Kudláčkovi, který dnes poprvé na pozici útočníka, dokázal trefit kotouč velmi přesně a tím i prostřelit víceméně bezmocného Matouška – 1:2.

36. minuta jakoby zdůrazňovala celé utkání, ve velké šanci se ocitl Zientek, ale v koncovce se dokázal prosadit brankář Láníček, který dnes chytal velmi dobrý zápas. Před koncem druhé periody se všem opět musel zastavit hokejový svět, Kelner se ocitl sám u puku, který se nešťastně a dost překvapivě odrazil od zadního mantinelu až před branku, v této situaci, ale uspěl Matoušek.

Třetí periodu začal opět velmi aktivně Havířov, tak jako celé utkání, když posunul Haas puk na Víta Stránského, který se z velmi dobré pozice nedokázal trefit do prázdné branky, těžko říci, co v této situaci zabránilo havířovskému forvardovi zakončit úspěšně. Ve 47. minutě se z další náhlé akce mohl radovat hostující Frýdek-Místek, to trefil Jaromír Gogolka tyčku, od které se puk odrazil za záda Matouška, který musel čarovat lapačkou, aby ekvibrilisticky vyrazil puk mimo nebezpečné území.

V 50. minutě mohl Jan Kudláček dokončit hattrick, když stál sám před Matouškem, který ale celou situaci ustál. V 52. minutě mohla K&K PNEU Aréna vypuknout nadšením. Velké štěstí měl David Klimša, když stál u levé tyčky Láníčkovy branky a puk z blízka procedil mezi jeho betony až za brankovou čáru – 2:2. V 56. minutě projel puk velmi těsně vedle tyčky Matouška, když střelu od modré tečoval ex-havířovský Kopún.

Domácí Havířov se i nadále do konce třetiny tlačil do šancí a vytvářel si tlak, ale celý zápas muselo rozhodnou prodloužení. V 62. minutě se po přihrávce Kanka dostal k dorážce Kolařík, který ale trefil pouze beton výborně se přesunujícího brankáře hostů. V 64. minutě měl AZ asi největší šanci zápasu, když vyslal Najdek Sztefka, který jel sám na Láníčka, ale v zakončení, bohužel pro domácí, vyhořel.

V celém prodloužení měl Havířov více ze hry a hosté se dostali pouze do jedné šance, ale ta byla smrtící. Dokonce 10 sekund před koncem vystřelil Roman Kelner puk na Matouška, který dokázal Jiří Slovák k údivu všech tečovat za záda havířovského strážce svatyně – 2:3. Havířov prohrál těžké utkání, ale i přesto drží náskok 1 bodu na druhý Přerov, zápas v Karviné bude hodně důležitý. Pozápasové rozhovory můžete shlédnout na TV.Onlajny nebo přímo zde.

Fotogalerie k zápasu
Youtube